Hrizostom: Važno biti sljedbenik kneza Lazara

28.06.2020.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas da je važno biti sljedbenik Svetog kneza Lazara i opredjeliti se za ono što je sveto, čestito.

Mitroplit je poslije bogosluženja u Andrićgradu istakao da su Srbi po primjeru Svetog kneza Lazara stradali za krst časni i slobodu zlatnu, te da se na Vidovdan proslavlja uspomena na ovog velikog mučenika i stradalnika.

„Ono što je za nas Srbe bitno je da ne slavimo svoje poraze, mi se sjećamo stradanja Srba, ali prije svega i zavjeta koji je knez Lazar dao“, rekao je mitropolit Hrizostom nakon što je služio u Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika povodom krsne slave ovog hrama – Vidovdana.

Mitropolit je istakao da je knez Lazar idući na Kosovo bio spreman da ide na golgotu, da bude razapet na krstu, a znao je da će poslije toga doći vaskrsenje.

„To saznanje kneza Lazara čini posebnim u istoriji. On nije pobjegao, naprotiv, održao je tajnu večeru sa svojom vojskom, pričestio ih je za zajednicu sa Bogom“, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Nakon liturgije upriličeno je lomljenje slavskog kolača, a litija, u kojoj su učestvovali vjernici, krenula je iz Andrićgrada do Trga palih boraca, nakon čega je služen parastos palim borcima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je ovo najznačajniji dan srpskog naroda, za vojsku i za čitav narod.

„Vidovdan je više od praznika i mi ove godine u duhovnom smislu obilježavamo praznik na najljepši način, parastosom svim našim junacima“, istakao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je važnost da je na Vidovdan važno prisustvo velikog broja djece, jer istoriju treba prenositi na mlađe naraštaje.

Đurević je današnji praznik čestitao svim vojnicima Vojske Republike Srpske, borcima i ratnim vojnim invalidima.

Na Vidovdan 2013. godine u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika služena je prva liturgija i tadašnji vladika zahumsko-hercegovački Grigorije osveštao je temelje ove crkve.