Iz Šumskog gazdinstava „Sjemeć“ Rogatica – Slučajni užici veći od godišnjeg plana sječe

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. јуна 2020. 058.ba

ROGATICA – Ohrabreni 2019. kao još jednom uspješnom poslovnom godinom u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ u Rogatici, koje gazduje na nešto više od 40,5 hiljada hektara šumskog zemljišta, i u ovu godinu ušli su ambiciozno. Sječa drvnih sortimenata planirana je na 64.309 kubnih metera od čega 44.953 kubikna četinara i 19.356 kubnih metara lišćara.

Usvojeni planovi poremećeni su u februaru ove godine nakon nevremena u kome je stradao veliki broj stabala u preko 100 odjela visokih šuma, i bio je razlog da se moralo odustati od normalne sječe i preći na slučajne užitke koji se sastoje iz izvaljenih i na drugi način oštećenih stabla, kazuje vršilac dužnosti direktora Gazidnstva Mladen Lakić.

Posebna stručna komisija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglasio je on, obilazeći šume Sjemeća i Devetaka utvdila je da količina slučajnih užitaka znatno premašuje godišnji plan sječe i otuda nalog resornog ministarstva da se ove godine obustavi redovna sječa i sva pažnja posveti čišćenju šuma od vjetroizvala, vjetroloma i na drugi način oštećenih stabala posebno četinara.

U tom cilju sve naše proizvodne kapacitete, kazuje Lakić, angažovali smo na čišćenju šuma i za četiri mjeseca, bez obzira na pandemiju korone, odsjekli smo i izradili preko 18.330 kubnih metara četinara ili 39 posto više od plana za prvi kvartal. Nešto usporenije, ali značajnih 18 posto više od plana, teklo je i privlačenje, dok je realizacija, zbog djelimičnog ili totalnog ne rada nekih drvoprerađivača kao naših glavnih kupaca, u fizičkom obimu ostvarena sa „samo“ 10 posto više od planiranog.

Što se tiče lišćara, u prvom kvartalu odsječeno je nešto više od 5000 kubnih metara, ili 85 posto od plana. Relizacija ove vrste sortimenata je oko 50 posto. Pošto se uglavnom najviše radi o ogrijevnom drvetu, njegova sječa tek predstoji i plan će sigurno biti ostvaren, reče Lakić.

Paralelno sa sječom i realizacijom drvnih sortimenata, u „Sjemeću“ su se, i pored pandemije korona, odvijale i druge planske aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je uzgoju i zaštiti postojećeg šumskog fonda.

Pošumljavanje goleti po osnovu proste reprodukcije već je izvršeno na plniranih 12 hektara i zasađeno 18.000 sadnica smrče, jele, bukve i javora. Pored toga, izvršeno je i popunjavanje starih kultura na 11,5 hektara i zasađeno novih više od 17.000 sadnica.

U preventivi za suzbijanje potkornjaka, kao značajnoj mjeri zaštite šuma, postavljeno je preko 600 klopki sa feremanskim smjesama duž i poprijeko cijelog šumsko-privrednog područja. Prve analize pokazuju da šume „Sjemeća“ nisu ugrožene ovom opasnm štetočinom.

Sve što je urađeno, rekao jena kraju Lakić, urađeno je angažovanjem postojeće radne snege uključujući i radnike iz administracije i režije. To je već ustaljena praksa u „Sjemeću“ koji zapošljava nešto više od 200 radnika od kojih, zbog pandemija virusa „kovid 19“, ni jedan nije dobio raskid radnog odnosa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.