Rogatičani vraćaju sjećanje na Vojislava Lubardu

17.06.2020.

LIK I DJELO ZA GENERACIJE

ROGATICA – Već tri godine Narodna biblioteka u Rogatici, sa književnim fondom od preko 35.000 naslova, nosi ime književnika i akademika Vojislava Lubarde.

Tim povodom postala je tradicija da se 17. Juna, na dan njegova rođenja davne 1930. godine, koji je istovremeno i dan Biblioteke, održavaju prigodne kulturne manifestacije posvećene liku i djelu ovog znamenitog Rogatičanina na sjećanje mladim generacijama.

Zbog mjera zaštite od virusa korona, ove godine manifestacije posvećene Vojislavu Lubardi svedene su na najmanje moguću mjeru. Priređena je izložba književnih djela i fotografija iz bogatog života Vojislava Lubarde. Uz to na prigodnoj svečanosti, u prisustvu malog broja najvjernijih čitalaca i drugih poštovalaca Lubardinog književnog opusa, govorila je direktorka Biblioteke Milojka Krsanović.

Uz podsjećanje na Lubardinu kraću ličnu i književnu biografiju, ona reče da je on mnoge stranice svojih romana i drugih djela posvetio Rogatici i Rogatičanima. Rogatičani su, pisoa je on, osoben soj ljudi, koje je teško opisati, upravo zato što lako mijenjaju i ćud i držanje, a najlakše politiku. Napirlitanog ponosa, hitri na jeziku, još hitriji na nožu. Nisam samo jednom vidio kako, iz čista mira, zbog obične riječi, ili prijeka pogleda, pođu na tuđi život, i kako iz dirljive bolećivosti prelaze u mračni nagon, kad im se nije pametno primicati, jer nikad se ne zna za čim će posegnuti, šta će prije pružiti – zalogaj ili močugu. Sve je moguće kod mojih zemljaka, a ništa trajno i ništa sigurno, osim međusobne surevljivosti i mrkih pogleda koji se graniče sa kivnjom na sve i svakoga, a najviše na sebe same. Od kavge do mržnje, koja je ponekad, zalog življenja, samo je jedan korak, pisao je Lubarda, reče Krsmanovićeva.

Kroz svoj književni opus, naglasila je direktorka Milojka Krsmanović, Vojislav se bavio stradanjima Srba u Podrinju za vrijeme Drugog svjetskog rata i to ga je dovelo u nemilost vlasti i politike tadašnje Socijalističke Republike BiH i donijelamu reputaciju srpskog nacionaliste. Njgov roman „Ljuljkaška“ iz 1963. Je zabranjen, a nakon što je u časopisu „Student“ objavio tekst „Poslanica Maku Dizdaru“, u kojoj napada Maka Dizdara; ostao je bez posla urednika kulture na Televiziji Sarajevo. Godine 1975. se iz Sarajeva preselio u Beograd i za roman „Vaznesenmje“ 1989. Dobio je NIN-ovu nagradu. Umro je, u Beogradu, 16. Oktobra 2013.

Ova mala manifestacija bila je prilika i da Biblioteka, uz podršku Opštinske uprave i načalenika Milorada Jagodića, proglasi i skromno nagradi svoje najvjernije čitaoce u periodu između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg dana posvećenog Danu biblioteke i Vojislavu Lubardi.

Za najvjernojeg čitaoca Dječijeg odjeljenja proglašena je Anja Zdravković, učenica 5/1 razreda osnovne škole sa pročitanih 120 knjiga, dok je na Odjeljenju omladine i ostalih, najvjerniji čitalac bila Mirjana Stojanović, koja je pročitala 98 različitih knjiga. Najvjernijim čitaocima nagrade je uručio načelnik opštine Milorad Jagodić i poželio da ovako revnosnih čitalaca bude u još većem broju, a nagrade neće izostati.

Tekst i foto: Sreten Mitrović