Izdvajanjem iz budžeta opštine – Oživljavanje ribljeg fonda u Rakitnici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. jula 2020. 058.ba

ROGATICA – U cilju oživljavanja ribljeg fonda u rijeci Rakitnica, koja je nakon regulacije od Plješevice do Sportsko-rekreativnog centra „9. Januar“ i mosta Zakula prije pet godina postala samo protočni kanal bez biljnog i životinjskog svijeta, danas je u ovu rijeku pušteno 564 kilograma kalifornijske pastrmke.

Puštanje ribe obavljeno je kod mosta Zakula u dio rijeke koji je zaustavljen drvenom pregradom sa namjerom stvaranja uslova za oživljavanje flore i faune posebno u gornjem dijelu vodotoka Rakitnice gdje je voda malte ne za piće.

Sredstva za kupovinu 460 kilograma ribe minimalne težine 120 grama obezbijeđena su iz budžeta opštine, a nešto više od 100 kilograma poklonio je vlasnik DOO „Ribarstvo Slap“ u Žepi Mehmed Tabaković.

Pored „malih“ riba, opština je, opet s namjerom vraćanja života u Rakitnici, platila i 6 „velikih“ riba matičnjaka kalifoirnijske i jedan primjerak autohtone potočne pastrmke.

Načelnik opštine Milorad Jagodić, čijom zaslugom je izvršeno današnje poribljavanje Rakitnice, reče da je njegova i želja Opštinske uprave da i na ovaj način vrati život u malu i bistru, ali Rogatičanima milu i dragu, Rakitnicu kako bi ona ponovno postala mamac ne samo za ribolovce, u čije ime je predsjednik Udruženja Radivoje Sredojević, primio ovaj poklon, nego i sve druge ljubitelje rijeke i prirode u cjelini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.