Predsjednica žena uzoran poljoprivrednik

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. jula 2020. 058.ba

Zabilježeno u selu Podgaj kod Rogatice

ROGATICA – Ništa novo neće se reći kad se kaže da su žene koje žive u selima i od poljoprivrede ekonomski najranjivija kategprija stanovništva iako su nosilac većeg dijela proizvodnje i povrh toga vode računa o svim ostalim problemima članova svojih porodica i demografski drže selo u životu.

Da se poboljša i popravi položaj žena na selu jedan od načina je formiranje udruženja koja bi kroz različite vidove djelovanja uticale na jačanje prava i ekonomskog osnaženja seoske žene.

Među prvim takvim udruženjima u opštini Rogatica i uopšte ovom dijelu Republike Srpske, je Udruženje žena „Snop“ iz Gučeva koje je formirano sada već davne 2005. godine.

Predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić reče da je osnovna njegova zadaća bila i ostaje da kroz primjenu različitih projekata brine o ekonomskom jačanju žena i kvaliteta njihovog života prije svega kroz ekonomsku podršku i podizanje svijesti o pravima i mogućnostima življenja u ruralnim područjima kakvo je i područje Gučeva, odnosno cijele opštine Rogatica, ali i regije gdje su postali prepoznatljive podizanjem 14 plastenika za uzgoj povrća, izgradnjom vodovoda u selu i uređenjem seoskih česama, nabavci opreme za oživljavanje starih zanata i provođenje niza drugih aktivnosti predviđenih lokalnim planovima na području opštine.

Toliko o „Snopu“ i Slađani kao njenom predsjedniku. U nastavku više o ovoj vrijednoj ženi kao uzornom poljoprivredniku, iako bi se o njoj moglo pričati i pisati i kao vrijednoj domaćici,supruzi i snahi, brižnoj majci…

Na gruntu zemlje od svega 6 dunuma, čiji je vlasnik Slađanin suprug Vojko, početkom 2004. Ujići su, osjetivši da im je jedina šansa za biološki opstanak na selu, izmjena načina obrade zemlje. Izabrali su plasteničku proizvodnju povrća.

Počeli smo, priča Slađana, 2004. sa jednim plastenikom od 125 kvadrata, a sada imamo tri sa 315 kvadratnih metara površine i kapaciteta do hiljadu sadnica različitog povrća. Pošto se naše selo Podgaj nalazi na nadmorskoj visini od oko 700 metara gdje se javljaju kasni proljećni i rani jesenji mrazevi, mi uglavnom u plastenicima uzgajamo paradajz, papriku i krastavac uz nešto jagoda.

Naša orjentacija je proizvodnja za vlastiter potrebe. Uz ono porodično potrošimo, dosta proizvedenog poklonimo rodbini, prijateljima i poznanicima i samo nešto malčice prodamo putem piljarnica u Rogatici.

Pošto naša proizvodnja na tržište dolazi prilično kasno, odnosno u vrijeme kad je velika ponuda i cijene najniže i mi ostarujemo malu zaradu koju uglavnom ne naplaćujemo odmah, nego ostavljamo na štek i i to nam dobro dođe da se domaćinski snadbijemo za našu krsnu slavu – Svetog Nikolu.

Najkraće rečeno, nastavlja Slađana, koja je afla i omega u plastenicima i vrtu za sve fine radove, dok je suprug Vojko zadužen za rad sa motokultivatorom i obavlja ostale, teže, poslove.

Inače, vajka se ova vrijedna žena, mi kao porodica ne umijemo „praviti pare“ pa čak i iz tri plastenika pred kućom. Ali, zato imamo na trpezi zdravu, prirodnu hranu ne samo tokom ljeta, nego i cijele godine. Naša orjentacija je prerada povrća, pa je, na primjer, u našoj zimnici svake godine i do 150 tegli i drugih posuda u kojim su prerađeni, ili kisjeljeni, paradajz, paprika, krastavci i drugo povrće, jer mi još na skoro dva dunuma zemlje na otvorenom uzgajamo krompir i sve druge povrtlarske kulture ovog našeg podneblja.

Ono gdje se u ekonomskom smislu može uzeti koja para više, je proizvodnja rasada. Ove godine, čini se, da smo imali i 15.000 strukova sadnog materijala, prodalo bi se i što je značajno sve na pragu, pred kućom.

Puno pažnje Ujići poklanjaju zdravlju zemlje, a preko toga i zaštiti članova svoje porodice i svih drugih do kojih dođu njihovi proizvodi. Hemija je takoreći nepoznata, ali zato je tu sterilizovano kokošije gnojivo, kopriva, soda bikarbona, prašak za pecivo, bosiljak, kadifice, neven… Tu je i lug od sagorjelog drvata, fizičko uništavanje krompirove zlatice i druga „domaća“ sredstva zaštite. Hemija dolazi samo u krajnjoj nuždi, reče na kraju Slađana Ujić, čiji plastenici i vrt mogu biti uzor, posebno, onim koji tek počinju da se ovim bave.

STRUČNA POMOĆ KĆERKE AGRONOMA

Vasilija, jedna od dvije kćerke Slađane i Vojka Ujića, nedavno je došla kući sa diplomom diplomiranog inženjera poljoprivrede. Uz redovni posao u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici, ona umnogome stručno pomaže roditeljima u plastenicima i oko vrta.

Mnogo nam to znači, kazuje Slađana. Njenom zaslugom dosta toga smo promijenili u radu oko uzgoja povrća od rasada do berbe i zimskog čuvanja proizvedenog.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.