SO-e Rogatica – Zanatsko preduzetništvo na statusu kvo

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. jula 2020. 058.ba

ROGATICA – I pored problema koji su došli sa pandemijom virusa korona, stanje u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti u opštini Rogatica u periodu juni 2019 – kraj maja ove godine u odnosu na isti prethodni period nije narušeno, odnosno ima status kvo. Broj registrovanih preduzetnika ostao je isti – 183, a broj zaposlenih veći je za nova četiri radnika rečeno je danas, 6. Jula, na sjednici Skupštine opštine, kojoj je, zbog mjera protiv virusa „kovod 19“, po treći put, domaćin bio Centar za kulturu i sport u sali bioskopa.

Među registrovanim preduzetnicima, rekao je obrazlažući podnesenu informaciju načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić, 63 ih obavlja zanatske djelatnosti u 59 radnji i osam bez poslovnih prostorija, 31 se bavi trgovinom sa 49 trgovinskih radnji i četiri pijačne tezge. Tu je i 28 samostalnih ugostitelja sa 30 različitih radnji. Poljoprivredom kao osnovnom djelatnosti bavi se 16 proizvođača, dok se“ostalim“ preduzetništvom bavi 27 preduzetnika sa 14 radnji. Šestoro njih djelatnost obavlja u vlastitom stanu, a radi se o licima koja obavljaju računarske usluge, promet nekretnina, izvoz i sječu drvnih sortimenata i drugih uglavnom „modernih“ zanimanja. Registrovane su i dvije auto-škole, tri taksi i sedam autoprevoznika.

Kao osnovnu djelatnost obavlja 148 preduzetnika. Kod 11 preduzetnika zanatstvo je dopunska djelatnost i dodatno zanimanje 24. Svi ukupno zapošljavaju 268 radnika. U zanatstvu je zaposleno 87, ili 10 više nego u prethodnom izvještajnom periodu. U trgovini radi 77, ugostiteljstvu 54, „ostalim“ 21, poljoprivredi 18 i tako do šest autoprevoznika i trojice taksista.

Najviše preduzetnika radnje je registrovalo u samoj Rogatici. Dvije trgovinske radnje, pet ugostiteljskih, sedam zanatskih i po 11 „ostalih“ i poljoprivrednika radnje su registrovali u selima širom opštine i oni su pokrateči akcija na osnaženju sela i zadržavanja mladih u njima, rečeno je na sjednici.

Pored informacije o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti koja je jednoglasno usvojena glasovima svih 17 prisutnih odbornika, na isti način usvojena je i informacija o obavljenoj proljećnoj sjetvi i o životnom standardu penzionera na području opštine.

Ovogodišnja proljećna sjetva obavljena je na 499,7 hektara. To je za skoro četiri posto više nego u 2019. godini.

I ove godine najviše zasijanih površina imala su individualna poljoprivredna gazdinstva – 393 hektara. Prema tradiciji na prvom mjestu je krompir sa 216 hektara. U organizovanoj proizvodnji putem DOO „Agros“ i „Agromont“, porodičnog domaćinstva „Agroplod“ i Udruženja „Solanum-produkt“ zasijano je 106 hektara. Na počasnom mjestu je krompir sa 70 hektara, a onda slijede kukuruz na 18, jari ječam na 3 i jara zob na 5 hektara.

Pažnju odbornika privukla je i Informacija o životnom standardu penzionera na području opštine. Obrazložio je predsjednik Udruženja Tomislav Hršum.

Kako žive prnzioneri, rekao je on, najbolje se vidi iz podatka da od 2066, koliko ih živi na području opštine, 881 ima penziju do 313 maraka, a od 314 do 400 još 498. Inače, ostvarena je prosječna penzija od 379 maraka i predstavlja 42,29 posto od prosječne plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Godine života na jednoj strani i težak materijalni položaj na drugoj uticali su da je prošle godine preminulo 149 penzionera, a za posljednjih četiri godine čak 518.

Prvi među penzionerima iskoristio je priliku da se na podršci i razumjevanju za položaj penzionera zahvali načelniku opštine Miloradu Jagodiću i ŠG „Sjemeć“ na čelu sa direktorom Mladenom Lakićem.

Na sjednici je doneseno i više različitih odluka. Posebnu pažnju izazvao je prijedlog odluke o sanitarnoj zaštiti izvorišta „Seljani“ za planski period 2020-2026. godina sa naglaskom da se strogo provode mjere u zonama uže i šire sanitarne zaštite kako bi uvijek imali zdravu i higijenski ispravnu vodu za piće.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.