Usvojen rebalans budžeta od 14.770.000 KM

Radio Foča - 30. jula 2020. 058.ba

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu, kojim se ukupna budžetska sredstva sa 13.690.000 povećaju na 14.770.000 KM.

Epidemija virusa korona uzrokovala je smanjenje izvornih prihoda za 1.728.000 KM, a za saniranje posljedica pandemije opština je dobila grant Vlade Srpske od 695.300 KM.

Rebalans uključuje i zaduženje opštine emisijom obveznica od 1.500.000 KM za realizaciju svih planiranih investicija, čija je realizacija bila ugrožena zbog epidemije i pada izvornih, ali i eksternih prihoda.

Među ovim investicijama su rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne putne mreže, što je trebalo da se finansira iz izvornih prihoda, kao i opremanje nove zgrade vrtića za šta su ranije bila predviđena, a zbog epidemije otkazana sredstva Vlade Srpske.

Povećanje u budžetu od 250.000 KM bilježi se na osnovu realizacije projekta prekogranične saradnje sa Plužinama u oblasti turizma, te dodatnih 115.000 KM, od čega je grant 86.000, iz projekta rekonstrukcije Doma zdravlja.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da su raspisani tenderi i da su neki od radova već počeli, te da će sve planirane investicije u ovoj godini biti završene.

Na prijedlog odbornika SNSD-a Svetislava Kovačevića, odbornici su usvojili odluku kojom se godišnja taksa za Pošte Srpske u Foči sa 2.000 KM smanjuje na 1.000 KM, a za njene organizacione jedinice u pojedinim mjesnim zajednicama sa 2.000 na 500 KM.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić informisao je odbornike o stanju postojeće gradske deponije i aktivnostima u vezi sa izgradnjom nove.

On je naveo da je na sastanku izvršne vlasti sa rukovodstvom preduzeća „Komunalc“ dogvoreno da se određenim intervencijama produži vijek deponije za 12 mjeseci, te da su radovi već počeli.

Jahić je podsjetio da je zaključkom Skupština opštine previđeno da se nova deponija gradi u Filipovićima, nakon čega je pribavljeno stručno mišljenje Instituta za građevinarstvo iz Trebinja o ispunjenju uslova za izgradnju.

„Od Šuma Srpske naručen je plan elaborata o opravdanosti krčenja šuma i promjene namjene šumskog zemljišta u svrhu gradnje deponije, za šta je zahtjev upućen i Ministarstvu šumarstva i poljoprivrede. U toku je postupak izrade lokacijskih uslova za šta je pribavljena saglasnost Elektroprenosa BiH“, rekao je Jahić.

Sa dnevnog reda sjednice povučen je prijedlog izmjene odluke o novčanoj naknadi odbornicima i članovima radnih tijela Skupštine opštine, jer su, kakao je obrazložila načelnik finansija Mirjana Davidović, neki od odbornika tražili dodatno pojašnjenje takve odluke.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.