Za dva dana testirano više od 80 osoba

SRNA - Jovana Borovčanin - 06. jula 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – U Višegradu je trenutno virusom korona zaraženo 15 osoba, među kojima tri ljekara i jedna medicinska sestra višegradskog Doma zdravlja, kao i četvoro zaposlenih u Domu za lica sa invaliditetom, a za dva dana testirana su 82 lica, uglavnom iz ovih ustanova, i rezultati se čekaju, rekao je ljekar višegradskog Doma zdravlja Darko Lečić.

On je precizirao da je juče testirano 30 osoba iz Doma za lica sa invaliditetom, a danas još 30 lica iz ove ustanove i 22 osobe među kojima su zaposleni u Domu zdravlja i njihovi bliski kontakti.

„Pacijenti se najčešće javljaju sa povišenom temperaturom. Moramo da budemo jako obazrivi jer može da bude riječ o virusu korona, ali i o običnoj prehladi“, rekao je Lečić novinarima.

On je napomenuo da, u slučaju pojave simptoma, pacijenti ne treba da dolaze odmah u Dom zdravlja, nego da ovu ustanovu kontaktiraju telefonom da bi dobili instrukcije ljekara koji su na raspolaganju 24 časa dnevno.

„Preduzeli smo sve neophodne mjere, radimo pod kompletnom zaštitnom opremom i punim kapacitetom. Nadamo se da virus polako stavljamo pod kontrolu“, naveo je Lečić.

Vršilac dužnosti direktora Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu Milan Nikolić rekao da je ova ustanova ima 180 korisnica i da su preduzete sve mjere nadležnih službi kako ova rizična populacija ne bi bila zaražena virusom.

„Nažalost, trenutno imamo četiri radnika zaposlena u kuhinji koja su pozitivna na virus, a četvoro je u izolaciji. Korisnicima hranu dostavljamo preko drugih ugostiteljskih objekata, kako bismo premostili trenutnu situaciju“, objasnio je Nikolić.

On je rekao da je danas i juče izvršeno po 30 testiranja, te da će u naredna tri dana nastojati da testiraju sve zaposlene kako se virus ne bi proširio i na ostale službe.

Nikolić je apelovao na građane koji imaju nekog svog smještenog u ovu ustanovu da ne paniče, jer je trenutno situacija među korisnicama dobra.

Zdravstveni inspektor u opštini Višegrad Slađana Miovčić rekla je da je tokom vikenda vršena pojačana kontrola ugostiteljskih objekata.

„Akcenat je najviše stavljen na unutrašnjost tih objekata i na fizičku distancu. Tokom kontrola nije zabilježeno neko veće odstupanje i kršenje preporučenih mjera, a zabilježen je i manji broj ljudi u ugostiteljskim objektima“, navela je Miovčićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.