Ćuprija na Drini pretvorila Višegrad u turističku meku

Glas Srpske - Milijana Latinović - 23. августа 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – Na mjestu gdje modrozelena Drina izbija u naglom zavoju iz uskog i dubokog tjesnaca smjestio se Višegrad, kojeg je srpski nobelovac Ivo Andrić riječima oslikao u svojim književnim djelima, a veliki vezir Mehmed-paša Sokolović mu poklonio ćupriju koja u ovaj kraj Srpske privlači posjetioce iz cijeloga svijeta.

Ova opština na istoku Republike Srpske od davnina je važila za centar kulturnog turizma, čemu su nesumnjivo najviše doprinijela Andrićeva djela, koja se čitaju na svim stranama planete. Za poštovaoce njegovog lika i djela to je dovoljan razlog da obiđu mjesta o kojima je pisao, posjete kuću njegovog djetinjstva u Višegradu i učionicu u kojoj je nobelovac naučio prva slova. Za svakog putnika namjernika koji kroči u Višegrad šetnja ćuprijom na Drini, koja je zadužbina velikog vezira, jedinstven je doživljaj.

Istočnjačka mudrost kaže da je čovjek dužan svome zavičaju i da je to jedini dug koji nikome teško ne pada, a Andrić i veliki vezir su se na najljepši mogući način odužili svome kraju.

Vizionarskim djelom, izgradnjom čudesnog Andrićgrada, na neki način njima se decenijama kasnije odužio režiser Emir Kusturica.

Direktorica Turističke organizacije Višegrada Olivera Todorović istakla je za “Glas Srpske” da Andrićgrad nije samo turistički kompleks, već edukativni, obrazovni i poslovni centar, gdje šetnjom jednom ulicom možete prošetati kroz vijekove.

– Na ulaznoj kapiji putnike namjernike dočekuje bratski zagrljaj velikog vezira i Makarija Sokolovića. Kao svojevrstan vremeplov, Andrićgrad vraća posjetioce kroz vijekove od Vizantije, preko vladavine Turaka, renesanse, pa sve do neoklasicizma, koji predstavlja gradska kuća, odnosno administrativni centar opštine. Tu su i fantastični mozaici posvećeni mladobosancima, i kada sve to obiđete u jednom danu u ovom čudesno lijepom gradu možete proživjeti istoriju – ispričala je Todorovićeva.

Višegrad je i banjski centar, a u neposrednoj blizini hotela “Vilina vlas” sagrađen je prvi hamam koji je i danas identičan kao daleke 1575. godine kada je nastao za vrijeme gradnje čuvene ćuprije na Drini.

Naime, za izgradnju mosta korišćen je kamen koji je donošen iz majdana na prostoru današnje Višegradske banje. Prilikom vađenja kamena radnici su otkrili izvor mineralne vode i ubrzo shvatili da rane koje su zadobijali u radu mnogo brže zarastaju nego što bi trebalo. To blagotvorno dejstvo su pripisali mineralnoj vodi u kojoj su se kupali, tako da je tada odlučeno da se tu napravi hamam. Hamam se iznajmljuje na sat, a termini se rezervišu u hotelu “Vilina vlas”.

– Ljekovita voda koja pomaže u liječenju brojnih oboljenja razlog je zbog kojeg u našu banju dolaze i posjetioci iz zemalja regiona, a zahvaljujući turističkim vaučerima Vlade RS ovih dana banja je puna i traži se krevet više – istakla je Todorovićeva.

Ova opština, ušuškana u kotlini na istoku Srpske, oivičena prelijepom borovom šumom koja se naslanja na planinski masiv Nacionalnog parka “Tara”, ima šta da ponudi i kada je riječ o vjerskom turizmu.

Manastir Dobrun iz 14. vijeka, posvećen Uspenju presvete Bogorodice, 12 kilometara od Višegrada prema granici sa Srbijom, nezaobilazna je stanica hodočasnicima iz cijele Srpske i šire.

Todorovićeva ističe da je rijeka Drina poseban mamac za turiste, jer nudi bezbroj mogućnosti za uživanje na vodi.

– Od Višegrada do Bajine Bašte, kanjon Drine u dužini od 52 kilometra je plovan, pa u ovo doba godine na našoj modrozelenoj ljepotici najljepše slike oslikavaju čamci, brodići, sup-daske kojima krstare turisti uživajući u ljepoti netaknute prirode – kazala je Todorovićeva, dodavši da je za one odvažne avanturiste željne adrenalina obezbijeđen zip-lajn nedaleko od ćuprije, koji nudi jedinstven doživljaj.

Obilazeći Višegrad ne treba zaboraviti ni istoriju i žrtvu predaka čije je stradanje današnjim generacijama donijelo slobodu.

– Zainteresovani mogu da otplove do Starog broda i posjete spomen-kompleks hiljadama žrtava Drugog svjetskog rata – rekla je Todorovićeva.

Prvi čovjek Višegrada Mladen Đurević istakao je da je Višegrad s razlogom posljednjih godina zacrtan na turističkoj mapi posjetilaca iz cijelog svijeta.

– Drina, ćuprija i Andrićgrad su simboli ovog kraja, jedinstveni turistički biseri ukorijenjeni u našoj istoriji, koje treba vidjeti i doživjeti – poručio je Đurević.

Gurmanski specijaliteti

Bogata i raznovrsna gastronomska ponuda čine svako mjesto posebnim.

Višegradska kuhinja je dobrim dijelom mješavina specijaliteta iz Srbije i domaćih autohtonih jela, pa su na trpezama u ovom kraju nezaobilazni drinska riba i razni specijaliteti od ribe, ali i ćevapi i pite, jela ispod sača, a u Višegradskoj banji u “Staroj bašti” nadaleko je poznata pita od pšeničnog crnog brašna ispod sača.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.