Manifestacije uz Dan opštine Rogatica – Odavanje pošte poginulim borcima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. августа 2020. 058.ba

ROGATICA – U okviru, zbog pandemije virusa korona, redukovanih manifestacija posvećenih Danu i Krsnoj slavi opštine Rogatica danas, u prisustvu malog broja predstavnika javnih i društveno-političkih organizacija i organa prislužene su svijeće zadušnice, položan vijenac i obavljen parastos u Spomen-kosturnici, koja se nalazi na uzvišenju Gruda na samom ulazu u Rogaticu iz pravca Mesića i Ustiprače, u kojoj počivaju posmrtni ostaci većeg broja srpskih i crnogorskih boraca koji su, predvođeni legendarnim serdar Jankom Vukotićem, poginulih avgusta i septembra 1914. u odbrani Srba i srpstva u tadašnjem srezu rogatičkom, kojom prilikom je Rogatica prvi put oslobođenja poslije viševjekovnog robovanja pod turskom i austrougarskom tiranijom.

U nastavku je takođe odata pošta poginulim. Prislužene su svijeće i položeni vijenci Opštiniske boračke organizacije i Opštinske uprave pred Spomen-kapelom u centru Rogatice koja riječju i fotografijama čuva uspomene na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžinskom ratu.

U samoj kapeli obavljen je parastos za poginule koga su služili sveštenici ovdašnje crkve Svete Trojice, protojereji-stavrofori Predrag Masal i Novica Ćebić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.