Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u Brodaru

09.09.2020.

VIŠEGRAD – Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju kod tunela „Brodari“ između Višegrada i Rudog, danas je obilježeno 28 godina od stradanja sedam boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i dvije medicinske radnice u ovom tunelu.

Na ovom mjestu su stradale medicinska sestra Ljubica Kastratović, zajedno sa doktorkom Stojanom Jojović, koje su tog dana krenule da pruže pomoć ranjenim borcima.

Na vidno označeno sanitetsko vozilo u kojima su se nalazile doktorka i medicinska sestra pucali su pripadnici tzv. Armije BiH.

Porodica je tek nakon dva mjeseca od pogibije preuzela njihove posmrtne ostatke.

Punih osam dana devet pripadnika VRS iz Višegrada i Rudog boravilo je u tunelu, a samo dva su uspjela preživjeti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se na ovom mjestu desila velika tragedija i da je mnogo ljudi došlo da oda počast svima koji su na ovom mjestu dali svoje živote.

„Došli su ovdje i mladi da čuju šta se to desilo, što je jako važno da bi se istina prenosila sa generacije na generaciju“, istakao je Đurević.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je tunel „Brodari“ mjesto velikih stradanja srpskih vojnika i medicinskih radnika.

„Nažalost, dvije žene nisu žalile živote, uletjele su u tunel i ostale su u njemu. Vojnici koji su bili u tunelu borili su se koliko su mogli da izađu iz tunela koji je sa dvije strane bio zatvoren. Najveći dio njih je ostao zatvoren u tunelu. Oni koji su izašli su junaci našeg rata“, istakao je Savić.

On je izrazio očekivanje da će naredne generacije pamtiti Brodar ne samo kao utvrđeni grad, nego kao utvrđeni tunel koji, bez obzira na veliku napadačku silu koja ga je okružila, nije pao.

Predsjednik Boračke organizacije Rudo Momir Radović rekao je da je ubistvo dva medicinska radnika u sanitetu neljudski čin i da je za to djelo glavnokomandujući oslobođen.

„Mi moramo praštati, ali ne smijemo zaboraviti. Trebamo mlađima prenijeti sve što se dešavalo“, dodao je Radović.

Tatjana Marinković, kćerka stradale medicinske sestre Ljubice Kastratović, rekla je da su poginuli i momci od 25 i 26 godina i da nikad niko za to nije odgovarao.

„Drago mi je da oni nisu zaboraljeni, a mi nećemo nikad zaboraviti. Dok smo živi dolazićemo i pamtiti“, istakla je Marinkovićeva.

Jedan od preživjelih učesnika Žarko Toković rekao je da je bilo užasno i da živ čovjek ne može zamisliti da može da izdrži bez hrane i vode.

„Nikad nismo gubili nadu da ćemo živi izaći, jedino nas je to držalo u životu“, naglasio je Toković.

Sestra poginulog borca Novaka Arsića, Novka Savić rekla je da je njen brat poginuo sa 26 godina i da joj je teško bilo šta reći o tome.

Obilježavanju 28 godina od stradanja, osim porodica poginulih boraca, prisustvovali su i članovi opštinskih boračkih organizacija Višegrad i Rudo.