„Vesela mašina“ guta najbolje plodove

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. septembra 2020. 058.ba

Ljubiša Racković iz Rogatice i njegovi voćnjaci

ROGATICA – Ljubiša Racković je jedan od vodećih uzgaivača voća u Rogatici. U dva voćnjaka u Rogatici, prvi, stariji, kod njegove kuće na desnoj obali Rakitnice preko puta sportskog centra, i drugi, mlađi, kod naselja Borač, ima preko 800 satabala voća. Dominira šljiva, uglavnom čačanska rodna, sa oko 85 posto. Ostalo su jabuke i kruške viljamovke, priča Ljubiša, koji je i inača poznati drvoprerađivač iz Rogatice.

Ove godine voćnjaci Rackovića dobro su rodili. Šljiva je već ubrao oko 6 tona. Pošto je to, kako reče, prvo kolo u drugom će biti i više i kvalitetnijih plodova.

Do sada ubrano voće završilo je u kacama za rakiju i uveliko je počela da radi „vesela mašina“, kako mnogi nazivaju rakijski kazan.

U Rackovićevom slučaju opsluživanje kazana obavlja lično on.

Moje šljive, kruške i jabuke, moj kazan. Rakiju pečem iskčljučivo ja. Tako radim već godinama pa i ove, svakog dana do posljednjeg kazana, negdje u drugoj polovini oktobra, a možda i duže, kazuje Racković i dodaje:

U mom posebno uređenom prostoru za skladištenje rakije, već se iz prošle i ranijih godina nalazi bar dvije-tri tone rakije koja je jačine najmanje 43 stepena. Možda i više, a nikako manje.

Dio rakije rado bih prodao. Čekam kupca i isplativu cijenu. Ova sadašnja nije, reče na kraju Ljubiša Racković dok loži vatru pod jedan od brojnih kazana u kojem peče ovogodišnje šljive i proizvodi rakiju, poznatu šljivovicu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.