Vodosnadbjevanje naselja u Rogatici – Pašić Kula napaja Gornje Zaganoviće

09.09.2020.

ROGATICA – Ideja stara više od 30 godina, a obnovljena 2013. da se iz kaptaže izvorištavrela na Pašić Kuli, tri kilometra udaljenoj od Rogatice, koje je uređeno davne 1937. godine, višak izdašne vode dovede u Rogaticu i popravi vodosnadbijevanje u nekim prigradskim naseljima, tek ovih dana ušla je u realizaciju.

Zahvaljujući dogovoru, kakav nije mogao da se u više pokušaja postigne u periodu između Drugog svjetskog i posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog,koga je nedavno načelnik opštine Milorad Jagodić postigao sa žiteljima Pašić Kule bošnjačke nacionalnosti, radnici JKP „Vrela Seljani“ započeli su radove na iskopu 800 metara dugog kanala i postavljanje vodovodnih cijevi za potisni i povratni vod sa montažom signalnog kabla za rad vodovodne pumpe koja će vodu dopremati od izvorišta na Pašić Kuli do bazena na brežuljku Bandijera kapaciteta 40 kubnih metara vode, koga je za potrebe gravitirajućih domaćinstava 2013. uradilo Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“.

Kako reče direktor „Vrela Seljani Aleksandar Vukojičić, ovim zahvatom trajno će biti riješeno snadbijevanje vodom trenutnih 25 domaćinstava, a ako se ukaže potreba i više, Pašić Kule i Gornjeih Zaganovića u predgrađu Rogatice, koja su i do sada imali vodovod ali sa malim količinama vode zbog čega su im česme većim dijelom godine, pogotovo u ljetnom periodu najčešće bile suve.

Na ovaj način, naglašava Vukojičić, ova domaćinstva će imati dovoljno vode tokom cijele godine, a česme na samom izvorištu na Pašić Kuli će i dalje nuditi vodu slučajnom ili namjernom prolazniku na putu za Rogaticu i obratno u prostrano podrogatičko područje sa centrom u Kozićima, gdje je sjedište istoimene mjesne zajednice.

Vodu iz izvorišta na Pašić Kuli do Bandijere dopremaće potopna pumpa, a iz bazena na Bandijeri ići će prirodnim putem potrošačima u Gornje Zaganoviće. Povratnom cijevi vodu će dobiti desetak domaćinstva na Pašić Kuli kojim će se, zbog dotrajalosti stare mreže, uraditi nova sa priključcima za svako domaćinstvo.

Investitor ovog infrastrukturnog objekta je opština, a u sastav gradskog vodovoda ući će kad se, i ako, za domaćinstva ugrade vodomjeri i od tada bi njime gazdovalo JKP „Vrela Seljani“.