Milomir Ećimović rijedak uzgaivač heljde u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. oktobra 2020. 058.ba

PORODIČNA TRADICIJA I ŽELJA ZA ZDRAVOM HRANOM

ROGATICA – Iako joj narodna medicina pa čak i nauka pripisuje velika ljekovita svojstva, heljda kao zeljasta biljka iz familije troskota među poljoprivrednicima u Rogatici nije mnogo populana. Siju je zajedno sa ostalim jarim strnim žitima i ove godine zasijana je na svega tek jednom hektaru zemljišta.

Polovinu od toga zasijao je Milomir Ećimović iz Rogatice na imanju u rodnim Grivcima, u Mjesnoj zajednici Stjenice, inače diplomirani inženjer šumarstva i ratni ojni invalid prve kategorije.

Heljeda je tradicionalno prisutna u mojoj porodici. Sijali su je u manjim količinama moj otac i majka, a ja je, znajući za njena ljekovita svojstva, sijem već pet-šest godina. Ne traži puno u uzgoju od sjetve do žetve. Prirodno je otporna je od svih vrsta biljnih štetočina. Ove godine donjela je rekordnih 200 kilograma po dunumu kvalitetnog zrna čija je priprema za korišćenje u porodici, ali i za prodaju je u punom jeku, kazuje Ećimović.

Pošto uz žetvu koja je išla sa ostalim žitaricama sita na kombajnu ostave dosta pljeve i urodica, a da bi heljda išla u mlin, potrebna je dorada.

Ećimovići to rade na starom dobrom trijeru koga umjesto ruku, „tjera“ elektro-motor najvjerovatnije skinut sa neke izslužebe veš-mašine.

Interesantno je ovo raditi, dodaje Ećimović. Prve količine uređene heljde otići će pekarima u Rogatici sa kojim imam dogovor za dodatak hljebnom tijestu. Dio toga ostaviću za vlastite potrebe i za poklon prijateljima. Eventulani višek ponudiću onim koji žele da zdravstveno poprave kvalitet brašna od koga pravwe domaći hljeb. Cijena nije kakva – do 2 marke po kilogramu, ali ja sam zadovoljan, reće on.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.