Obilježen Dan odbrane Višegrada

SRNA - Jovana Borovčanin - 29. oktobra 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – Dan odbrane Višegrada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas obilaskom ratnih položaja na Gornjoj i Donjoj Lijesci, gdje je Vojska Republike Srpske zajedno sa mještanima prije 28 godine uspjela da sačuva grad od napada muslimanskih snaga.

Tim povodom služen je parastos i položeno je cvijeće na centralni spomenik kod Hrama Svetog Save na Gornjoj Lijesci.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 23. do 29. oktobra 1992. godine svakodnevno vršili napade na odbrambene položaje Višegradske brigade, a glavni napad su izveli 29. oktobra s ciljem ulaska u Višegrad.

Njima su se suprostavile brojčano slabije čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske koje su nakon teških borbi izvojevale pobjedu i odbranile Višegrad.

Tokom napada muslimanskih snaga 29. oktobra 1992. godine stradalo je sedam pripadnika Vojske Republike Srpske i četiri civila.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je oktobar 1992. godine bio tragičan za pripadnike višegradske brigade i cijele Republike Srpske.

„Tog mjeseca, Višegrad je u tri bitke izgubio 37 boraca, a više desetina njih je bilo ranjeno. Te ljude ne smijemo zaboraviti, jer je tada Višegrad oslobođen i sloboda naših stanovnika je bila zagarantovana“, istakao je Savić.

Nekadašnji komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske Luka Dragičević rekao je da je neprijatelj bio brojčano nadmoćniji.

„Kao profesionalni oficir i po svemu onome što se dešavalo na terenu, mogu da potvrdim da su isplanirali dobru ofanzivu“, rekao je Dragičević.

Prema njegovim riječima, neprijatelj je tog dana izgubio elitne komandante odreda, nakon kojeg se do kraja rata nisu oporavili, čime je Višegrad definitivno odbranjen.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da je, zahvaljujući ljudima koji su dali svoje živote za odbranu Višegrada i Republike Srpske, Višegrad ostao grad slobode.

„Zahvaljujući njima mi danas slobodno živimo. Želim da zahvalim svima koji su nesebično dali svoje živote i dijelove tijela za stvaranje slobode i Republike Srpske“, naglasio je Đurević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.