Tegeltija i Košarac: Podrška razvoju Rogatice

Opština Rogatica - 28. oktobra 2020. 058.ba

ROGATICA – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Staša Košarac boravili su danas u Rogatici, gdje su se sastali sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem.

– Gospodina Tegeltiju i gospodina Košarca upoznao sam o rezultatima koji su postignuti u našoj opštini, ali i o projektima koji su realizovani, poput ulaganja u pronatalitetnu politiku, renoviranja obdaništa i škola, ulaganja u sport i kulturu. Izgradili smo bazen, realizovali prvu fazu izgradnje sportske dvorane, a izgradnja atletske tartan staze je u završnoj fazi – izjavio je Jagodić.

On je dodao da je opština mnogo uradila i na razvoju trgovinske djelatnosti, tekstilne proizvodnje, da je izgrađena benzinska pumpa, tržni centar, te da je sve to doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta u Rogatici.

– Kontinuirano podržavamo poljoprivredne proizvođače, a ozbiljnu pažnju posvetili smo infrastrukturnim projektima u oblastima vodosnabdijevanja, izgradnje puteva i ulica, postavljanja LED rasvjete i zaštite životne sredine – zaključio je Jagodić, naglasivši da je cilj učiniti Rogaticu što boljom i ugodnijom za život ljudi i svih koji dolaze u posjetu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da Rogatica zaslužuje podršku republičkih i institucija na nivou BiH, jer njeno rukovodstvo zna da upravlja resursima.

– Rogatici je potrebna podrška Vlade Republike Srpske i javnih preduzeća, dok će Savjet ministara kroz one projekte koje implementira, poput podrške kulturi, sportu, pomoć izbjeglim i raseljenim licima, sasvim sigurno biti partner ovoj lokalnoj zajednici i ubuduće – poručio je Tegeltija.

On je istakao da je u svakoj sredini država uspješna onoliko koliko su uspješne i njene lokalne zajednice.

– Poslije prošlih izbora, 2017. godine, bio sam u Rogatici kod načelnika Milorada Jagodića, a danas, tri godine kasnije, siguran sam da je ova lokalna zajednica bolje i ljepše mjesto za život nego što je to bila 2017. godine – rekao je Tegeltija.

On kaže da je u Rogatici završen najveći broj projekata o kojima je prije tri godine razgovarao sa rukovodstvom naše lokalne zajednice, a koje je opština planirala da završi u svom četvorogodišnjem mandatu.

– Sada kada smo to pogledali, najveći broj tih projekta je završen, a dio je u završnoj fazi – naveo je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija smatra da je to dobar znak kako je ova lokalna zajednica dobro planirala svoje projekte i razvoj, te da će predviđene projekte uspješno okončati u interesu svojih građana.

On ističe da su ključna tema nova radna mjesta i zapošljavanje, o čemu je danas razgovarao sa rukovodstvom opštine Rogatica.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je napore Opštinske uprave u borbi za nova radna mjesta, kao i podršku privrednicima.

On je naveo da je kao otvoreno pitanje ostalo rješavanje statusa Nove tvornice prečistača Rogatica.

– Sa entitetskim nadležnim institucijama radićemo na tom pitanju kako bi strateški kupac iz Srbije došao na ovaj prostor i kako bi se krenulo sa radom NTP-a, što će donijeti nova radna mjesta – rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da su na ovom području razvijeni drvoprerađivački i mesnoprerađivački kapaciteti i da će ministarstvo na čijem je čelu “tretirati Rogaticu na najadekvatniji način, posebno drvoprerađivačke kapacitete, koji su prepoznatljivi u spoljnotrgovinskom prometu BiH”.

On je istakao dobre poslovne rezultate kompanija koja se bave proizvodnjom i preradom mesa, a koji svoje proizvode plasiraju na tržište u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Navodeći da su te firme uputile zahtjev da posluju sa Turskom, Košarac je rekao da očekuju da će i one dobiti izvozničke brojeve i potrebne sertifikate za izvoz mesnih proizvoda i prerađevina.

Košarac je najavio i određene aktivnosti koje se odnose na afirmaciju poljoprivrede, posebno jer je Rogatica poznata po uzgoju sjemenskog krompira.

On je naglasio da je u ovoj lokalnoj zajednici rođeno stoto dijete u 2020. godini, što dovoljno govori o tome da je Rogatica dobar prostor za život, zahvaljujući politici koju vodi načelnik opštine Jagodić.

Tegeltija, Košarac i Jagodić su nakon sastanka obišli pogon privatnog preduzeća “DMM”.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.