Prirodne ljepote Rogatice – Pršin potok i njegov vodopad

03.12.2020.

ROGATICA – Kamenski potok koji sa malih ali tokom cijele godine vodom izdašnih izvora dolazi iz sela Solakovići i Prosječeno i Kača koja izvire ispod sela Kusuci, u rogatičkoj mjesnoj zajednici Kozići, udruženi na lokalitetu Bezdani prave duplo veći – Pršin potok, koji opet probijajući se samo njemu znanim „stazama“ kroz strme i nepristupačne kamenite gudure kanjona dužine oko 2 kilometra, kojim, najvjerovatnije, nikad ljudska noga prošla, ulijeva u Praču između Duba i Ustiprače, gledajući iz pravca Mesića i Rogatice.

Na Kači i Pršinom potoku, kod Bezdana, nedaleko o sela Kamen, svojevremeno, posebno između Prvog i Drugog svjetskog rata, bilo je više vodenica. Držali su ih porodice Janjić, Spajić, Tanović, Stjepanović, Pavlović i Bandić.

Danas u ovom kraju nema stalno nastanjene ni jedne od ovih porodica. Sa njihovim odlaskom nestale su i vodenice. Ostao je još po koji kamen na kamenu da svjedoče onim koji slučajno ovuda prođu da je i ovdje nekad bilo života. Zbog nepristupačnog terena, uglavnom su to lovci ili još rjeđi strastveni ljubitelji prirode među kjim su u prvom redu braća Zdenko i Boro iz Rogatice.

Ali, zato, Pršin potok i dalje teče. Neposredno pred ulijevanjem u Praču, nedaleko od Ustiprače, pravi mali, ali živopisni i raskošni tridesetak metara visok vodopad.

Iako sa oskudnom količinom vode, prelijep je za oko. Zbog toga ga mnogi rado pogledaju i snime za priču o ovom biseru prirode, rekoše u Opštinskoj turističkoj organizaciji u Rogatici.