U susret konačnim rezultatima lokalnih izbora – Na tronu SNSD i njegovi kandidati

03.12.2020.

ROGATICA – Najnoviji podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH za opštinu Rogatica neke su obradovali a neke rastužili. Poslije prebrojavanja glasačkih listića mobilnih timova, nepotvrđenih i onih koji su došli iz inostranstva, putem pošte, u trci za mjesto načelnika opštine kandidat SNSD Milorad Dodik i dalje vodi sa 2 posto više glasova od kandidata SDS-a Rada Erića. Jagodić, naime, ima ukupno 3351 glas, a Erić 3220 glasova.

Razlika je 131 glas u korist kandidata SNSD-a i kako rekoše u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) ta razlika je će najvjerovatnije biti i konačna.

Što se tiče kandidata za 19 mjesta u odborničkim klupama ukupno stanje se skoro nije ništa promijenilo od prvih preliminarno objavljenih rezultata. SNSD Milorad Dodik i dalje ubjedljivo vodi. U odnosu na SDS kao prvog pratioca ralika je velikih 1014 glasova.

Pojedinačno gledano i dalje ubjedljivo sa najviše glasova je nosilac liste SNSD Mladen Lakić. Dobio je 1994 glasa. Drugi je Ninoslav Prelić sa 1873 glasa i tako redom do 24-te Jovane Sokolović sa 164 glasa.

Kod SDS-ovih kandidata najviše glasova dobio je Zlatko Rajak – 767. Na drugom mjestu je Tomislav Puhalac kao nosilac liste sa 686 glasova i tako redom do 24-te na listi Mirjane Obradović sa 147 glasova.

U odnosu na prve preliminarne podatke, PDP je „prešao“ DNS i sada je treći sa 703 glasa. Na četvrtom mjestu je DNS sa 664, peti je DEMOS sa 271, šesta Ujedinjena Srpska sa 244 glasa i tu se završava red stranaka koje su prešle cenzus od 3 posto glasalih birača.

Pošto je do 15. decembra kao zadnjeg datuma do kada se treba da objave konačni rezultati izbora, novi odbornici već bi mogli da se spremaju za prvu konstituirajuću sjednicu i početak rada koji bi trebalo, opšta su očekivanja, i pored pandemije korona virusa, da donese boljitak ne samo onim koji su za njih glasali, nego i opštini kao cjelini.