Zabilježeno u prolazu – Grefov most

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 12. decembra 2020. 058.ba

ROGATICA – Poznato je da je od jeseni 1902. do početka jula 1906. godine građena uskotračna pruga Sarajevo – Uvac i Međeđa – Vardište, tzv. „istočna pruga“. Na dužini od 166,5 kilometara izgrađeno je 740 različitih objekata. Među njima je i 13,6 kilometara tunela, 900 metara galerija i 30 manjih i većih mostova.

Jedan od tih mostova je i Grefov most na Prači nizvodno od Sastavaka i ušća Rakitnice u Praču, odnosno sada brane novoizgrađene male hidroelektrane (MHE) „Dub“ kod Mesića sa skromnih 9,4 megavata električne energije na godišnjem planu.

Sva infrastruktura „istočne pruge“ pa i Grefov most „otpisan“ je početkom jula 1978. ukidanjem uskotrčne pruge Sarajevo – Višegrad – Vardište ne zbog ekonomske neisplativosti, kako se tada tvrdilo, nego, opšte je ubjeđenje, da se što više odvoji Bosna od Srbije i istočni dio što više osiromaši u čemu se umnogome uspjelo.

Pošto se radilo o željeznim mostovima, najveći dio ih je ubrzo demontiran, isječen i prodat kao staro željezo na otpadima od Sarajeva do Užica u Srbiji.

Grefov most, koji je kako se tvrdi, dobio ime po nekom austrougarskom inženjeru koji je vodio radove i poginuo na njegovoj izgradnji. Da li u znak sjećanja na njegovog neimara ili više zbog nepristupačnosti terena, most je i danas „živ“. Istina, nema nikakvu saobraćajnu ulogu i zub vremna iz dana u dan kruni njegovu konstrukciju i izgled, ali je zato očigledan svjedok jednog vremena i umješnosti građevinarstva od prije više od 100 godina.

Sam most i dio Prače koju premošćuje, ali sa znatno manjom količinom vode, jer je pokupljena tunelom hidroelektrane, su prekrasni za oko i vraćaju nostalgiju za prošlim vremenima i mosta i Prače, pričaju brojni ribolovci i drugi ljubitelji prirode ovog kraja, rekoše u Zavičajnom udruženju Mesićana „Borač“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.