Vozači, oprez! Više klizišta ugrozilo saobraćaj prema Šćepan Polju

Radio Foča - 27. januara 2021. 058.ba

FOČA – Na magistralnom putu od Foče prema Šćepan Polju, koji je dionica puta Sarajevo-Podgorica, usljed obilnih padavina i topljenja snijega pokrenulo se više klizišta koja prijete da prekinu saobraćaj.

U preduzeću “Srbinjeputevi”, koje je nadležno za održavanje ove magistrale, Radio Foči je rečeno da na više mjesta zemlja klizi i iznad i ispod puta, prijeteći da kolovoz potpuno odnese prema rijeci Drini.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Pavlović kaže da su mašine na terenu i da uklanjaju zemlju sa kolovoza, tako da se saobraćaj odvija usporeno uz veliki oprez.

On je pojasnio da su se usljed topljenja snijega pokrenule podzemne vode, te da će se morati sačekati da se vremenske prilike stabilizuju, nakon čega će biti potrebno nasuti novu zemljanu podlogu.

“Odroni su se pojavili na pet, šest mjesta, a na najkritičnijem mjestu čitava cesta, u dužini od 50 metara, krenula je prema Drini. Padavine nam dosta otežavaju posao”, rekao je Pavlović.

On je potvrdio da saobraćaj nije u prekidu, ali da se odvija otežano.

Put od Foče do granice sa Crnom Gorom na Šćepan Polju, u dužini od oko 20 kilometara, decenijama je u lošem stanju i na pojedinim dijelovima više liči na seoski drum, nego na magistralu koja povezuje glavne gradove BiH i Crne Gore.

Na tom području postoji više od 20 rafting kampova, koji godinama željno iščekuju najavljenu gradnju brze ceste.

Predsjednik Udruženja raftera “Drina-Tara” Zravko Matović apelovao je da nadležne službe hitno reaguju, jer postoji velika opasnost da klizišta “progutaju” put i dovedu do totalnog prekida saobraćaja.

“Po kategorizaciji to je magistralni put koji povezuje dvije države i nadležni iz “Puteva Srpske” morali bi hitno da izađu na teren, da se preduzmu sve mjere da ne bi došlo do ugrožavanja saobraćaja”, rekao je Matović.

On je naveo da su bujice odnijele i dio novog puta od Huma prema Brštenovici, desnom obalom rijeke Tare, koji se naslanja na put prema Šćepan Polju, te da će rafteri zajedno sa opštinskim službama sanirati ta oštećenja.

Na magistralnom putu Foča-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za vozila preko 16 tona nosivosti, pa ga teretna vozila koriste kada su prazna, najčešće na povratku iz Crne Gore.

Saobraćajna policija u Foči upozorila je vozače teretnih vozila da, zbog pojave odrona, ne koriste ovaj put, a svim ostalim vozačima preporučila da saobraćaju uz poseban oprez.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.