Braća Brusin – Prilog inicijativi za proglašenje Parka prirode „Prača“ u opštini Rogatica

09.02.2021.

IDEJU PROŠIRITI I NA KANJON RAKITNICE

ROGATICA – Vijest da će i Rogatica dobiti park prirode koji će pokrivati kanjon rijeke Prača od Mesića do na domak Renovice u opštini Prača-Pale obradovala je mnoge ljubitelje prirode. To se posebno odnosi na braću Brusin – Zdenka (63) i Boru (61) kojim kad je u pitanju ljubav prema prirodi u Rogatici ni blizu nema ravnih.

Oni to dokazuju još od školskih dana u osnovnoj i posebno srednje škole kada su ozbiljnije „prohodali“ područjem opštine da bi ovih dana mogli tvrditi da nema skoro stope ove lokalne zajednice kojom oni nisu prošli. I ne samo Rogatice, nego i susjednih opština i šire.

Što sami što u društvu naših prijatelja obišli smo više puta područje opštine uzduž i poprijeko, počinju oni svoju priču kojom zdušno podržavaju inicijativu da se kanjon Prače proglasi i zaštiti kao Park prirode kao biser koga samo priroda može da napravi.

U ovom kanjonu nema šta nema od prirodnih rijetkosti i kulturno-istorijskih znamenitosti, dodaju oni. Mi posebno ističemo pećine i ljepote koje nudi taj podzemni svijet.

Na prvom mjestu je pećina Govještica, koja se nalazi na lijevoj obali Prače nepunih 12 kilometara od Mesića. U njenoj utrobi bili smo najmanje pet-šest puta. Jednom smo, opijeni ljepotama u njoj ostali skoro 17 sati. Naši kod kuće posumnjali su na najgore. Alarmirali su čak i policiju pa je organizovana i potrega za nama.

Ovu pećinu među posljenjim su, od 2010 do 2014. „radili“ speolozi iz Bolonje u Italiji i, zahvaljujući dobroj opremi, utvrdili da joj je dužina sa hodnicima 9870 metra i sa tom veličinom izbija na prvo mjesto pećina u Republici Srpskoj i BiH. Uz obilje speleološkog inventara nađene su i kosti pećinskog medvjeda za koje se tvrdi da su stare preko 20 hiljada godina.

I u drugom biseru kanjona Prače, pećini Banja Stijena, koja se zove još i Mračna pećina, braća Brusin, bili su više puta. I ona, pričaju oni, obiluje bogatim podzemnim blagom. Dvorana pećine duga je preko 1200 metara u neku ruku je izložbeni prostor na kome se smjenjuju bigrene kade, raznobojni salivi, draperije, pećinski stubovi i bezbroj stalagmita i stalaktita. Tu je i jedinstveno pećinsko mlijeko koga je narod ovog kraja koristio za liječenje dijareje, dizenterije, poboljšanja mlijeka kod dojilja i nekih drugih bolesti.

I u ovoj pećini nađene su kosti pećinskog medvjeda, ali, kako su stručnjaci utvrdili, stare 35.000 godina.

Treći dragulj sa bogatim podzemnim svijetom u kanjonu je Golubovićka pećina. Duga je oko 600 metara sa stropom od oko 20 metara. Ima malo komplikovan ulaz, pa se posjetilac mora spuštati nekih 7 do 8 metara uz pomoć mornarskih ljestvi ili konopca, ali ga zato čeka razuđeni podzemni svijet sa stonogama kojih nema u drugim staništima i velike kolonije slijepih miševa.

U kanjonu Prače, dodaju Brusini, je i četvrta pećina – Pogorelica. I ona zavrijeđuje pažnju znatiželjnika, posebno onih koji imaju bolju opremu za boravak u pećinama.

Mi smo se, kazuju još braća Brusin, puno obradovali inicijativi za zaštitu kanjona Prače. Po našem mišljenju inicijativom bilo bi dobro da je obuhvaćena i Rakitnica, makar u gornjem dijelu vodotoka od ušća Berega u selu Rakitnica do izlaza kod Nerića kuća u Plješevici kod Rogatice. I tu se, čujemo, planira izgradnja nekih mini hidroelektrana. Time bi se ovaj prekrasni krajolik zauvijek izgubio, smatraju oni.

Brusini idu i dalje, pa kao veliki zaljubljenici u prirodu, predlažu da se teritorija Parka prirode „Drina“, na području Srebrenice, proširi i na nastavak lijeve obale Drine do Višegrada. Jer, kazuju oni, ono što karakteriše park „Drinu“ na području Srebrenice, ima sve i kanjon uzvodno uz Drinu. Tu je prekrasno jezero ukroćene Drine, Slap u Žepi, Stari Brod sa kompleksom spomen-objekata i srednjevjekovni gradovi Vratar i Hrtar. Tu je i bogat biljni i životinjski svijet sa staništima Pančićeve omorike, divokoza, medvjeda, srna. orlova…