Iz Doma zdravlja u Rogatici – Ponosni na priznanje predsjednice Republike

02.02.2021.

ROGATICA – Među dobitnicima Medalje zasluge za narod kojom je uz ovogodišnji Dan Republke Srpske, 9. januar, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, odlikovala veći broj javnih zdravstvenih ustanova je i Dom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ u Rogatici.

Ovakva priznanja rijetko se dobijaju i otuda razlog da smo ponosni što smo njegovi nosioci, reče direktor Doma doktor Siniša Milješić. Ovo je priznanje svim našim radnicima koji su od prvog dana pojave virusa korona danonoćno radili na tome da ova opaka i nevidljiva bolest uzme što manji danak od žitelja na područja naše opštine.

Sama činjenica da je uz redovne aktivnosti primarne zaštite kroz kovid ambulantu prošla 1027 osoba od kojih je 1018 već u statusu osoba sa završenim nadzorom, a to će reći oporavljenih, 9 je pod nazorom kod kuće i u bolnici u Foči i, prema trenutno dostupnim podacima, 12 uglavnom lica starije životne dobi je nažalost otišlo na onaj svijet pod dijagnozom virusa korona.

Ono što je pozitivno, je činjenjica da je u odnosu na drugu polovinu oktobra i novembar prošle godine, primjetano opadanje broja sumnjivih na koronu. Na početku ove godine zbog „svetog“ januara bila je izražena bojazan da će doći do povećanog broja sumnjivih, evidentirano je samo 10 slučajeva. To će reći da su se građani u dobroj mjeri pridržavali propisanih epidemioloških mjera i već stvorenog imuniteta na virus od, po našoj procjeni, oko 40 odsto stanovništva. I još nešto. Da li zbog mjera protiv korona virusa, neznatne vakcnacije ili nešto treće, ove sezone nismo uopšte imali sezonske gripe.

Nas posebno raduje, reče još Milješić, što je zahvaljujući mjerama Opštinskog štava za vanredne situacije i angažovanjem zaposlenih u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, sa preko 830 učenika i stotinjak zaposlenih radnika, i Srednjoškolskom centru „27. Januar“, sa skoro 300 učenika i 50 zaposlenih, osim sporadičnih slučajeva, nismo imali masovniju pojavu zaraženih na kovid 19 ni učenika niti nastavnih i ostalih radnika.

I u 2021. godini, naglasio je doktor Milješić, nastavljamo borbu sa pandemijom uzrokovanom Sars-Car2 virusom. Orjentacija je na jačanje kapaciteta namijenjenih uspješnom suzbijanju pandemije i njenih posljedjica ali i svih ostalih akutnih i hroničnih bolesti.

Kadrovski i materijalno smo dosta dobro osposobljeni. Ovih dana, posredstvom Opštinske organizacije Crvenog krsta, od njihove krovne organizacije dobili smo i dezinfekcioni tunel kao prventivu u borbi sa kovidom 19.

Pored borbe sa korona virusom u ovoj zdravstvenoj ustanovi sa 56 zaposlenih radnika, od čega 39 zdravstvenih, nastaviće se sa pružanjem i ostalih usluga iz domena primarne zdravstvene zaštite. Na osnovu ostvarenja u prošloj godini, u okviru porodične medicine planirano je da se obavi 75.000 ljekarskih i oko 100.000 laboratorijskih usluga. Stomatolozi i pedijatri planirali su po 8.500 usluga, ginekologija 3.500, higijensko-epidemiološka zaštita 25.000 i hitna medicinska pomoć 10.000 usluga.

Finansijski gledano, Dom zdravlja za pružene usluge osiguranim licima od Fonda zdravstva Republike Srpske očekuje prihod od 1,292.000 maraka. Iz vršenja „ostalih“ usluga planira se zarada od 165.000 maraka i donacija osnivača – Opštine Rogatica, na ime poboljšanja uslova rada i kvaliteta usluga pacijentima putem timova porodične medicine i ostale ambulante i službe kroz nabavku medicinske opreme, održavanje objekata i opreme i stručnmo usavršavanje radnika, 75.000 maraka.