Mladenci u Starom Brodu – Sjećanje na pogrom 6000 Srba [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 22. marta 2021. 058.ba

ROGATICA – Zbog pooštrenih epidemioloških mjera protiv virusa „Kovid 19“, danas, na dan Svetih 40 mučenika Sevastijskih – Mladence, mala delegacija opštine Rogatica koju je predvodio predsjednika Skupštine opštine Ninoslav Prelić, posjetila je Spomen-komplaks koji u Starom Brodu, u kanjonu Drine, na granici opština Rogatica i Višegrad, čuva sjećanje na preko 6000 stradalih Srba u proljeće 1942. godine, prisustvovala je parastosu i položila vijenac u znak sjećanja na stradale.

Pogrom je, kao što je poznato, počeo na Mladence i okončan krajem maja. Preko 10.000 ustaša zloglasne „Crne legije“ predvođene Jurom Francetićem počilili su masakr srpskog naroda sa područja Sarajeva, Romanije, Sokoca, Olova, Kladnja, Han-Pijeska, Rogatice i cijelog boričkog platoa koji su bježeći pred ustašama pokušali da nađu spas sa one strane, u to vrijeme mutne, a ispostavilo se i krvave, Drine i domognu se slobode i majke Srbije.

Mnogi u tome nisu uspjeli. Zbog zabrane koju je učinila okupatorsla italijanska vojska nisu mogli preći Drinu na ćupriji u Višegradu. Kolone izbjeglica su se zatim uputile prema selima Miloševići i Stari Brod, računajući da će se u njima, uz pomoć skela, domoći desne obale Drine.

Nisu imali sreće. Stigle su ih do zuba naoružane ustaške horde i uslijedio je višednevni pogrom. Od oko 6000 zatečenih uglavnom staraca, žena i djece malo je onih koji su preživjeli. Najveći dio stradalih ubijeno je tupim prewdmetima i bacano u nabujalu Drinu. Oni najhrabriji, među kojima su, govore dokumenta u Spomen-komplaksu, bile žene-majke ženske djece i djevojaka, i same odlazile u Drinu čuvajući ponos i poštenje, o čemu se ćutalo preko 60 godina u bivšoj SFRJ, čuvajući „bratstvo i jedinstvo“.

Tek 2008. podignuto je prvo spomen-obilježje, a onda su došli spomen-kapela, velelijepni krst koji dominira proširenim kanjonom u Starom Brodu i napose Spomen-muzej koji je otrvoren i osvećen 2019. i sada čine jednistven komplaks u kome su juče održani molitva za pokoj duše stradalim u Spomen-kapeli i parastos kod spomenika stradalim.

Molitve za upokojene u prisustvu manjeg broja prisutnih među kojima su bili i članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine srpske Sarajevsko-romanijskog okruga i neznatan broj omladine iz Višegrada, održali su sveštenici Crkvene opštine Višegrad. Poslije parastosa kod spomenika kraću besjedu održao je sveštenik Aleksandar Topalović posjetivši na za Srbe teške i crne dane proljeća 1942, poslije čega je uslijedilo polaganje vijenaca.

Obraćajući se novinarima protojerej-stavrofor Dragan Vukotić, jedan od najzaslužnijih za oživljananje sjećanja na starobrodske žrtve i podizanje Spomen-kompleksa, rekao je da je na zidovima spomen-muzeja već upisano 6150 imena i prezimena i mjesta iz kojih potiču stradalih. Pošto je ova „knjiga“ i dalje otvorena, došlo je do još oko 400 imana koja će biti naknadno upisana.

Sveštenik Vukotić rekao je da je sjećanje stradanje Srba u Miloševićima i Starom Brodu ušlo u kalendar od republičkog značaja i ubuduće će se obilježavati kao republički praznik svake godine zadnje subote u maju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: