Rogatički krompiraši otvorili trapove

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. marta 2021. 058.ba

NA POTEZU STARI I NOVI KUPCI

ROGATICA – DOO „Agros“, čiji je vlasnik Ozren Planojević, jedan je od četiri registrovana i licencirana proizvođača sjemenskog krompira u Rogatici. Prošle godine ovom povrtlarskom kulturom, koja je i inače najzastupljenija u opštini, sijao je na 25 hektara vlastitog i zakupljenog zemljišta u svojini Republike Srpske i postigao proizvodnju od 30 tona po hektaru. Ukupno gledano to je 750 tona ili 43,1 posto od ukupne proizvodnje sjemenskog krompira na području opštine u kojoj se proizvodnjom ove vrste krompira bave još Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“, Agromont“ Novaka Motike i „Agroplod“ Dragana Džide.

Zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama „Agros“ je otvorio savremeno opremljni trap krompira u bivšem privrednom kompleksu „Roteks-Alpo“ i užurbano se pripremaju za predstojeću sjetvu. Na raspolaganju su sorte „dezire“ i „agria“, koje su se pokazale najboljim na našem području a i kupci ih najviše traže, u pakovanju od 10 i 25 kilograma u jutanjim vrećama uz cijenu na veliko od 1 marku za „dezire“ i 1,20 maraka za „agriu“ po kilogramu, reče vlasnik „Agrosa“ Ozren Planojević.

Godinama odgovorno radeći ovaj posao, mi u „Agrosu“ imamo svoje stalne mušterije. To je razlog da su naše zimske zalihe sjemenskog krompira već prilično smanjene ili čekaju da budu isporučene. Nadamo se, iako će po svemu sudeći, zbog vireusa korona i osjetnog poskupljenja sjetve, i ostatak otići kad počne puna sezona sjetve. Da bi obezbijedili kontinuitet u kvalitetu naše proizvodnje i ponude već smo dobili prve količine elite sorte „agria“. Radi se o šleperu od 24 tone i to će, uz još izvjesne isporuke, biti okosnica naše sjetve, dodao je Planojević.

I ostali proizvođači sjemenskog krompira vrše sortiranje krompira u svojim trapovima i idu u kampanju prodaje. Problem je nelojalna konkurencija iz uvoza i kod nas gdje se nudi sve i svašta i čak uz podvalu da se radi o boričkom krompiru, a prodavalac nikad nije ni vidio Borike?!

U ništa boljem položaju nisu ni proizvođači merkantilnog, odnosno krompira za jelo. Uz „Agroplod“, koji je uskladištio 360 i „Agromont“sa 120 tona, tu je i više desetina porodičnih gazdinstava koja su prošle jeseni uskladištili preko 5550 tona čuvenog boričkog krompira. Organizovanog otkupa nema i snalazi se kako ko zna i može, Na to je puno uticala i pandemija virusa korona koja je zatvorila ugostiteljsko-turističke destinacije koje su „vukle“ velike količine krompira sa Borika koji je uvijek poželjan u svakoj kuhinji širom Republike Srpske, BiH pa i šire, kazuju proizvođači krompira u Rogatici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.