Gornje Osovo kod Rogatice – Pomen nedužno stradalim prije 79 godina

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. aprila 2021. 058.ba

ROGATICA – Postala je tradicija da se zadnje subote u aprilu u selu Gornje Osovo kod Rogatice vraća sjećanje na 27. april 1942. ratne godine kada su na lokalitetu Kula, na obroncima Mednika, u štali i sloldrmi kao prigradku štale u kojoj su zatvarane ovce, Koje Ristanovića ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića, potpomognute domaćim pristašama muslimanima iz ovog i okolnih sela, nakon što su u Starom Brodu na obalama Drine, izvršile pokolj nad preko 6000 srpske nejači, zapalile preko 90 uglavnom žena, djece i staraca iz ovog sela i izbjeglica iz Rogatice i sa područja Sokoca i Romanije koji su se ovdje našli bježeći pred ustaškim koljačima ka Drini i slobodi u Srbiji.

U ovom stravičnom zločinu stradalo je 24 člana iz porodice Ristanović, po osmoro Kovačevića i Tomovića i po petoro sa prezimenom Lubinić i Koranjić i tako redom do njih preko 90 kojim je zbog čuvanja „bratstva i jedinistva“ prigodno spomen-obilježje podignuto tek 2004. na ostacima Kojine štale i soldrme.

Nakon paljenja svijeća zadušnica, pomen stradalim služili su protojerej-stavrofor Novica Ćebić i umirovljeni prota Milorad Novaković iz Rogatice, u ime Opštine vijenac položili su predsjednik SO-e Ninoslav Prelić i načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Desimir Despotović.

U ime srodnika stradalih prije 79 godina ovom skupu pijeteta, koji je protekao u znaku poštivanja epidemioloških mjera protiv virusa korona, obratio se Milovan Bojat čija je sestra Rajka (11) i braća Radoje (6) i Momčilo (4) sa bakom po majci Rosandi i djedom Ristom Koranjićem tada izgorjeli u Kojinoj štali.

Bojat je uz ostalo pozvao prisutne da ne zaboravljanju osovske mučenike i da istinu o njihovom stradanju prenose na mlađe naraštaje kako ne bi nasjedali na sve češće prekrajane istine pa i o zločinu u Gornje Osovu.

Ovom prilikom najavljeno je u Osovu da je plan da se već ove godine počne sa pripremama za izgradnju spoemen-kapele čiji projekat, uz ukompovanje postojećeg spomen-obilježja, će uraditi mladi arhitekta iz Rogatice Nataša Stojančević-Rajak, a finansijsku i drugu podrška za izgradnju doći će od načelnika opštine Milorada Jagodića i potomaka stradalih.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.