Iz rogatičkog vodovoda – Nove pumpe za bolje snadbijevanje vodom

08.04.2021.

ROGATICA – Da preko 60 posto Rogatičana koji se svakodnevno vodom za piće i ostale potrebe u domaćinstvima snadbijvaju sa Izvorišta Ziličina neće imati više čestih kvarova, ili će ih biti znatno manje i rjeđe, doprinijeće dvije nove pumpe koje su ovih dana montirane u pumpnoj stanici „Grad“ u Ulici Janka Jolovića nedaleko od zgrade Doma za starija lica „Sunce“.

Radi se, reče direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Vrela Seljani“ Aleksandar Vukojičić, o novim pumpama jačine 40 kilovata i, što je najvažnije, uz frekventne regulatore koji će regulisati redovno snadbijevanje vodom brojnih potrošača u Rogatici i omogućiti uštedu struje do 40 posto uz stalni rad pumpi i elektromotora. Ono što je takođe značajno, frekventni regulatori čuvaju sistem od eventualnih udara struje u mreži.

Dosadašnje pumpe koje su vodu „gonile“ do potrošača, naglasio je Vukojičić, stare su preko 50 godina i bile su uzrok čestih kvarova. Svaki njihov kvar značio je i suve česme u većem dijelu naselja, pogotovo u reljefno visočijim dijelovima grada i u stambenim zgradama na Trgu oslobodilaca gdje se nalazi blizu 500 različitih stambenih i poslovnih jedinica.

Voda sa izvorišta Ziličina do pumpne stanioce, u kojoj danonoćno radi jedan od tri stalno zaposlena rukovaoca, dolazi transportnim cjevovodom dužine oko 3,5 kilometara. Odatle se uz pomoć pumpi na električni pogon „šalje“ potrošačima putem sekundarne mreže čiji neki dijelovi datiraju čak i iz vremena kada je ovim krajevima vladala Austrougarska.

Do zamjene pumpi u vodovodnoj stanici čija vrijednost je 50.000 maraka došlo se na taj način što je, kazao je još direktor Vukojičić, jedna kupljena kroz Projekat prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, odnosno opština Rogatica i Kolašin, a druga je nabavljena iz sredstava akumulirane dobiti preduzeća iz posloven 2018. godine.