U susret Vaskrsu u Rogatici – Šaranje i bojenje jaja za mlade i stare

30.04.2021.

ROGATICA – Danas na Veliki petak pred najradosniji hrišćanski praznik posebno je živo u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici. Mlađe i starije štićenice ove kuće, u kojoj treće doba života provodi preko 60 osoba, uz pomoć medicinskih sestara i negovateljica uzele su na sebe obavezu da u susret velikom prazniku našaraju i u više različitih boja, a najviše crvenu kao simbol zdravlja, oboje više od 300 jaja koja je obezbijedio menandžment Doma.

Ovako pripremljena jaja biće sastavni dio zajedničko svečanog ručka na dan Vaskrsa. Uz jaja i pojačan meni, reče direktor Radomir Ćućula, biće i po koja čašica vina i piva, a posebno voća, kolača i više drugog bezalkoholnog pića kupljenog za novčani prilog kojim su majci i svekrvi Janji i ostalim štićenicima Doma i ove godine poslali Miloš i Mira Knežević iz Kanade, koji to čine tradicionalno uz Božić, Vaskrs i njihovu krsnu slavu Svetog Jovana.

Skroman vaskršnji prilog došao je i od Vere, Svjetlane i Borisa, kao tima iz Volonterskog centra opštine Sokolac, starici Rosandi Borovčanin, koja nema nikog od bliže rodbine. I u ovom humanom gestu, kome se baka Rosanda puno obradovala, je voće, sokovi, kolači, kafa pa čak i neki odjevni predmeti uz pismo u kome joj čestitaju Vaskrs uz želju za dobro zdravlje i lijepo raspoloženje.

Šaranje i bojenje vaskršnjih jaja obavljeno je i u svim pravoslavnim porodicama širom opštine. Taj zanimljivi i radosni posao obavili su i u Ugostitelčjsko-turističkom komplaksu „Seoski turizam Ziličina“ porodice Brkić u Ziličini.

Vlasnici ovog sve popularnijeg kutka za odmor i rekreaciju, našarali su i obojili, u seoskom stilu posebno u lukovini kao prirodnoj boji, veću količinu jaja koja će upotpuniti meni posjetilaca ovog kompleksa uz Vaskršnje praznike.