Osnovna škola u Rogatici – Prvačića više nego lani

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 14. maja 2021. 058.ba

ROGATICA – Iako se rok za upis učenika u prve razrede završava 17. ovog mjeseca, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici već zadovoljno trljaju ruke. Upisano je 76 učenika ili za velikih 12 više nego prošle godine.

U centralnoj školi u Rogatici prvi razred će pohađati 72 učenika. Devetorazredao područno odjeljenje na Borikama dobilo je dva prvačića, a petorazredna odjeljenja u Stjenicama i Brankovićima po jednog, dok i ove godine, kao i prošle, u Žepi nema upisa ni jednog učenika.

Što se tiče centralne škole stvoreni su uslovi, reče direktor Milomir Draganić, da u predstojećoj školskoj godini nastavu organizujemo u tri puna odjeljenja prvog razreda. To je ohrabrujuće saznanje, jer tako nije bilo prošle i nekoliko ranijih godina.

Što se tiče zdravlja budućih osnovaca, ljekarski pregledi pokazali su da su sva djeca, od čega 39 dječaka i 37 djevojčica, zdrava i moći će nesmetano pratiti nastavu bilo da se providi na klasičan način, ili, ako zbog pandemije virusa korona, bude organizovana putem onlajn metode.

PRIPREMNA NASTAVA U DJEČIJEM VRTIĆU

Paralelno sa aktivnostima oko upisa u prve razrede osnovne škole, zahvaljujući podršci načelnika opštine Milorada Jagodića u ovdašnjem Dječijem vrtiću „Bambi“, čiji je osnovač opština, počela je pripremna nastava za nešto više od 50 budućih osnovaca.

Umjesto dosadašnjih tri mjeseca, kada je ovaj vid obrazovanja mladih finansiralo resorno ministarstvo, ovogodišnja pripremna nastava za buduće osnovce trajaće dva mjeseca u dvije grupe uz primjenu svih epidemioloških mjera protiv virusa „kovid 19“ i ne na uštrb obima i kvaliteta znanja koje treba da se prenese mališanima. Sve troškove, uključujući i plate dvije mlade vaspitačice koje su angažovane iz reda nezaposlenih na području opštine, zahvaljujući razumjevanju načelnika Jagodića snosiće opštinski budžet, reče direktorka Vrtića Nataša Duvnjak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.