Položen kamen temeljac za izgradnju HE Buk Bijela

RTRS - 17. maja 2021. 058.ba

FOČA – Predsjednici vlada Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić položili su kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao da je gradnja Hidroelektrane Buk Bijela na Drini projekat koji znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da gradnja Hidroelektrane Buk Bijela na Drini predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i cijelog regiona, te pokazuje kako se zajednički radi u interesu budućih generacija koje neće poznavati granice za rad, kapital, projekte i opstanak.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se gradnjom HE Buk Bijela otvara novo poglavlje saradnje Srpske i Srbije i zajedničkog rada koji će doprinijeti razvoju.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će radovi na izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela biti završeni prije roka.

Ovaj događaj je od izuzetne važnosti za opštinu na jugoistoku Srpske, ali i za cijelu Republiku Srpsku.

HE Buk Bijela, kako je planirano, biće prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“.

Izgradnju HE Buk Bijela zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske, u iznosu, kako je ranije najavio ministar energetike Srpske Petar Đokić, oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području opštine Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Nakon izgradnje HE Buk Bijela, koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hiroelektrane Foča i Paunci.

Na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE Buk Bijela sa 57 metara visokom betonskom gravitacionom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat časa čekalo se punih 50 godina.

Ovo je naznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine, koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine.

Idejni projekat je završen davne 1970. godine prošlog vijeka, kada je završena i eksproprijacija zemljišta.

Ipak, konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republike Srpska i Republika Srbija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.