Danojliću uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”

28.06.2021.

ANDRIĆGRAD – Srpskom akademiku i književniku Milovanu Danojliću u Andrićgradu je danas uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Ovo prestižno priznanje koje dodjeljuje Andrićev institut Danojliću je pripalo za životno djelo i književno stvaralaštvo koje predstavlja doprinos književnosti i kulturi uopšte.

Nagradu je uručio proslavljeni srpski i svjetski režiser Emir Kusturica, koji je istakao da je Danojlić najveći srpski živi pisac.

Danojlić je zahvalio za ovo veliko priznanje.

– Za nas koji smo se književnim radom počeli baviti sredinom 20. vijeka, Ivo Andrić je bio mjera odgovornosti – istakao je Danojlić.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima na Trgu Nikole Tesle, izrazio je zadovoljstvo boravkom u Andrićgradu i prisustvom ovoj manifestaciji, navodeći da je Vidovdan datum i praznik koji je Srbe od 1389. godine do danas spojio kroz brojne događaje, pobjede i poraze, podsjećajući da se srpski narod uvijek borio za slobodu.

Podsjetio je da je Vidovdan 2014. godine svečano proslavljen otvaranjem Andrićgrada.

– Ovdje se uvijek dobro osjećam – rekao je Dodik.

Večeras će u Andrićevom institutu, u okviru Vidovdanskih svečanosti, biti otvorena izložba Državnog arhiva Srbije “Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje”, čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.

Uvodnu riječ imaće Miroslav Perišić, a izložbu će otvoriti Emir Kusturica.

Na Vizantijskom trgu biće otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića.