Domaćini iz naselja Rudo, kumovi krsne slave crkve Svete Trojice u Rogatici

22. juna 2021. 058.ba

ROGATICA – Crkva Svete Trojice u Rogatici proslavila je krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole Duhove – Trojice. To je još jedno podsjećanje na davnu 1886. godinu kada je izgrađen i osvećen ovaj sveti hram.

Obilježavanje je počelo svetom liturgijom koju su služili sveštenici Predrag Masal zajedno sa sveštenstvom crkve.

Nakon toga, obavljeno je sveto pričešće i lomljenje slavskog kolača čiji su domaćini bili Momčilo Rajak, Vojo Ikonić, Igor Kušić, Nenad Lošić, Spasoje Šalić, Rajko Ranković, Milenko Stjepanović, Boško Čobović, Goran Kozić, Ljilja Jagodić, Zlatko Rajak i Dragan Ćebić sa porodicama iz naselja Rudo kod Rogatice.

“Mi smo grupa od dvanaest domaćina iz naselja Rudog, koji već drugu godinu za redom uzimamo slavu crkve Svete Trojice, kao našeg zaštitnika”-rekao je Igor Kušić.

On je dodaao da imaju čast da ove godine budu kumovi slave, te da su povodom toga priredili prigodnu trpezu, koja je postavljena u porti hrama nakon završenog Bogosluženja.

Za mene i za moju porodicu, ovaj čin kumstva, predstavlja jednu ličnu satisfakciju kao gradjanina i vjernika Rogatice”-istakao je Igor.

Na priču se, o ovom divnom danu, nadovezuje i poznati Rogatički čajo, Momčilo Rajak, koji je rekao:

“Nakon četiri godine ponovo smo domaćini slave za Svete Trojice u Rogatici. Učestvovali smo u svečanoj litiji, gdje smo odnijeli barjak sa ikonom Svetog Jovana preteče, što je ujedno i naziv ulice većine nas u kojoj živimo”.

On je dodao da u današnje vrijeme, kada je izgubljen osjećaj za bližnjega svoga, ovaj sam čin govori o njima kao komšijama, da njeguju stare dobre domaćinske običaje, da se svi zajedno druže te da su jedno od rijetkih naselja koje se odlikuje po složnosti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.