Na praznik otvaranje izložbe „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“

Novosti.rs - 25. juna 2021. 058.ba

TRADICIONALNO OBELEŽAVANJE VIDOVDANA U ANDRIĆGRADU

ANDRIĆGRAD – U okviru tradicionalnog obeležavanja Vidovdana, u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu, 28. juna 2021. godine u 19 časova, biće otvorena izložba „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“ koju je priredio Državni arhiv Srbije. Izložbu će otvoriti direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, a uvodnu reč održaće direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

Izložbu čini izbor dokumenata koja svedoče o najznačajnijim događajima iz istorije Srbije i srpskog naroda od 14. do 20. veka. Postavka obuhvata dokumenta iz različitih epoha – iz istorije srpske srednjovekovne države, perioda pod osmanskom vlašću, zatim iz vremena borbe za oslobođenje, obnovu i izgradnju srpske države, kao i iz godina sticanja pune nezavisnosti i trajanja dva svetska rata. Na izložbi će biti predstavljen i istorijat Srba u Trstu, a izložena su i pojedina dokumenta iz istorije Srba u Dubrovniku.

Uvodni deo izložbe čini tekst Ive Andrića o značaju arhiva i arhivskih dokumenata.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2021. godine. Autori su: Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.