Otvaranje izložbe „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“

RTRS - 28. juna 2021. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U okviru tradicionalnog obilježavanja Vidovdana, u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu u Andrićgradu, večerasje otvorena izložba „Srbija i Srbi – trajanje i pamćenje“ koju je priredio Državni arhiv Srbije.

Izložbu čini izbor dokumenata koja svjedoče o najznačajnijim događajima iz istorije Srbije i srpskog naroda od 14. do 20. vijeka.

Postavka obuhvata dokumenta o istoriji Srba u različitim epohama – iz istorije srpske srednjovjekovne države, u periodu pod osmanskom vlašću, zatim u borbi za oslobođenje, obnovu i izgradnju srpske države, sticanju pune nezavisnosti, kao i sudbini srpskog naroda u dva svjetska rata.

Na izložbi, čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić, predstavljen je i istorijat Srba u Trstu, a izložena su i pojedina dokumenta iz istorije Srba u Dubrovniku.

Uvodni dio izložbe čini tekst Ive Andrića o značaju arhiva i arhivskih dokumenata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.