Predavanje „Seobe Slovena i određivanje srodstva ukrštanjem arhivske građe i DNK analize”

iskra.co - 24. juna 2021. 058.ba

ANDRIĆGRAD – Dr Vladan Čokić, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, održaće u nedjelju, 27. juna, u 19 časova u Andrićevom institutu predavanje pod nazivom „Seobe Slovena i određivanje srodstva ukrštanjem arhivske građe i DNK analize”.

Uporednim korišćenjem arhivske građe i genetičke genealogije otvorena je nova mogućnost za demografsko i etnološko istraživanje stanovništva. Korišćeni su popisi iz osmanskih arhiva od 15. do 18. veka, austrijski popisi iz prve polovine 18. veka, čibučki i arački tefteri iz prve polovine 19. veka, popisi stanovništva iz druge polovine 19. veka, kao i crkvene matične knjige od 1837. godine do polovine 20. veka. Prikupljeno je blizu 200 uzoraka za DNK analize muškog Y hromozoma od članova familija na osnovu rodoslova. Korišćenjem Y-STR setova markera određeno je paternalno srodstvo i definisane haplogrupe bratstava. Populacionom genetikom je potvrđena pretežna zastupljenost haplogrupa: 40.2% I2a, 26.3% R1a i 14.5% R1b kod 179 obuhvaćenih familija (u okviru 19 bratstava) na području Šumadije, što je iznad proseka za date haplogrupe na državnom nivou. Ovi rezultati pouzdano otkrivaju da su ispitivane familije koje nose različito prezime, iz iste geografske oblasti, paternalno povezane sa postojanim genskim mutacijama od zajedničkog pretka bratstva. Genealoška stabla pružaju nesvakidašnju mogućnost praćenja stope genskih mutacija prema godištu predaka do 12 kolena (generacija) unazad do zajedničkog pretka (rođenog oko 1700. godine). Utvrđena je srodnost između familija i napravljena genetička projekcija zajedničkog pretka potvrđena arhivskom građom. Definisane haplogrupe ispitivane populacije su upoređivane sa zastupljenošću haplogrupa u Srbiji, Balkanu i Evropi, sa naglaskom na slovenske zemlje i nekadašnje prisustvo Slovena u okolnim zemljama. Prikazano je doseljavanje Slovena u Evropu i na Balkan, kao i seobe kroz praćenje haplogrupa koje čine bazu stanovništva sa tek naknadnim nacionalnim značajem kao sociološkom a ne genetičkom pojavom.

Doktor medicine i doktor medicinskih nauka Vladan Čokić je naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, gde je rukovodilac laboratorije za molekularnu onkologiju. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Magistrirao je na medicinskoj genetici i doktorirao na hematologiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Poslediplomske studije obavio je na Nacionalnim institutima za zdravlje u Americi (1999–2004). Specijalista je interne medicine. Autor je više naučnih radova u vrhunskim međunarodnim časopisima, kao i nekoliko knjiga iz oblasti hematologije i genetičke geneologije. Predavač jr po pozivu na više domaćih i međunarodnih skupova, kao i univerziteta. Rukovodilac je nacionalnih projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (2011–2019) i Fonda za nauku (2021–2022) Republike Srbije. Vanredni je član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 2016. godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.