Prekinute aktivnosti vezane za MHE Bjelava do okončanja upravnih postupaka

17.06.2021.

FOČA – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prekinulo je upravni postupak po zahtjevu “Srbinjeputeva” za prethodnu procjenu uticaja male hidroelektrane “Bjelava” na životnu sredinu.

Ministarka Srebrenka Golić potpisala je Zaključak o prekidanju postupka pokrenutog u martu ove godine po zahtjevu “Srbinjeputeva” za utvrđivanje obaveze sprovođenja procjene uticaja i pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za projekat mHE “Bjelava” dok se ne riješe dva upravna spora koja se po zahtjevu Centra za životnu sredinu vode kod Okružnog suda u Banjaluci.

Kako se navodi u Obrazloženju ovog Rješenja navedene upravne sporove pokrenuo je Centar za životnu sredinu protiv Rješenja Komisije za Koncesije RS od 14.10.2020. godine i Rješenja Vlade RS od 3.12.2020.

Naime, Komisija za koncesije RS i Vlada RS su dale Saglasnost i odobrili Aneks 1 Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana na slivu rijeke Bjelava uprkos neriješenim krivičnim sporovima i postupcima koji se odnose na neriješene imovinsko-pravne odnose, izvođenje pripremnih radova na terenu bez ishodovanja potrebnih dozvola, kao i neriješeni Zahtjev za preispitivanje zakonitosti i ukidanje Rješenja o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja.

Prekidanje upravnog postupka od strane Ministarstva u Udruženju građana “Bjelava” smatraju prvim zvaničnim korakom koje je jedno od nadležnih ministarstava RS učinilo ka konačnom prekidanju postupka izgradnje MHE “Bjelava”.

– Budući da od početka radova na rijeci Bjelavi uporno upućujemo nadležne u sve nezakonite radnje i moguće posljedice po životnu sredinu, život i snabdijevanje vodom građana Foče, ovo je za nas bio očekivan postupak, ali ipak ga dočekujemo sa velikim oduševljenjem. Vjerujemo da će i Ministarstvo za energetiku i rudarstvo sada da riješi pitanja iz svoje nadležnosti i doprinese konačnom prekidu slučaja izgradnje MHE “Bjelava- saopšteno je iz Udruženja.

Podsjećaju da je SO Foča 20.maja na tematskoj sjednici o izgradnji malih hidroelektrana u slivu rijeke Bjelave, koju je sazvao načelnik opštine Foča, a na inicijativu UG “Bjelava”, donijela zaključke kojim se nalaže nadležnim ministarstvima da detaljno analiziraju i preispitaju donesene odluke u slučaju Bjelave.