Opština podržala inicijativu da se izgradi još jedan studentski dom

22.07.2021.

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su odluku o pristupanju izradi regulacionog plana za dio naselja Donje Polje, čime bi trebalo da se omogući, u blizini postojećeg, gradnja još jednog studentskog doma.

Regulacionim planom, koji obuhvata desnu obalu Drine, od pomoćnog fudbalskog stadiona do mosta kod Kazneno-popravnog zavoda, osim gradnje novog doma, predviđeno je i da se utvrdi plansko uređenje prostora oko postojećeg Studentskog doma sa obaloutvrdom, šetališnom zonom i terenima za rekreaciju.

U obrazloženju odluke je navedeno da je Studentski dom Foča pokrenuo incijativu da se izgradi još jedan objekat za smještaj studenata, čiji bi kapacitet bio 350 kreveta sa restoranom od 250 mjesta.

„Kako je od ove godine na Medicinskom fakultetu u Foči otvoren program studija na engleskom jeziku, koji će pohađati veći broj studenata stranih državljana, to će pitanje nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskom domu predstavljati sve veći problem. Od strane opštine je ocijenjeno da planski treba urediti i prostor od postojećeg Studentskog doma, između rijeke Drine i Svetosavske ulice, do mosta 9. maj, a radi potpunije iskorištenosti raspoloživog prostora, zbog čega je i ovaj prtostor obuhvaćen odlukom“, stoji u obrazloženju.

Pojašnjeno je da bi opština za gradnju novog studentskog doma ustupila zemljište i prateću infrastrukturu, dok bi glavni investitor, ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, bila Vlada Srpske.

Na sjednici je, između ostalog, bilo govora i o problemu izlivanja kanalizacije u centru grada.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam Ranko Popović pojasnio je da je pri izgradnji stambenih zgrada kod robne kuće u Ulici kralja Petra pogrešno spojena kanalizacija na odvod površinskih voda, te da su u toku radovi kod robne kuće, koje izvodi vodovodno preduzeće „Izvor“, kojima će taj problem, na račun investitora stambenih zgrada, biti otklonjen.