U susret „Ilindanskom saboru 2021“ na Borikama

26.07.2021.

OVE GODINE DVA DANA SLAVLJA

ROGATICA – Tradicionalni „Ilindanski sabor“ kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, u opštini Rogatica, uz Svetog proroka Iliju – Ilindan, 2. avgusta, održaće se i ove godine. Sabor će trajati dva dana i tim povodom, pod pokriviteljstvom opštine Rogatica, kao i ranijih, normalnih godina, upriličeno je niz različitih manifestacija.

Počeće u subotu, 31. jula, već tradicionalnim jednodnevnim „dječijim igrama bez granica“ u organizaciji Dječijeg vrtića „Bambi“ iz Rogatice. Cilj je, rekoše u Odboru Sabora, da se okupi što više djece iz svih dijlova opštine da u djčijim igrama i pjesmama provedu taj dan na boričkom suncu i vazduhu obogaćenim mirisom četine i smole stoljetnih boričkih borova, po kojim su, legenda kazuje, i same Borike dobile ime.

Veče uoči i jutro na sam Ilindan biće u znaku bogosluženja u ovdašnjoj crkvi.

Poslije jutarnje svete liturgije, koja počinje u 9 časova, obaviće se paljenje svijeća zadušnica, polagnje cvijeća i vijenaca na spomenik u krugu crkvene porte, koji čuva uspomene na 81 poginula borca i 10 civilnih žrtva posljednjeg Odbrambeno-osloboilačkog rata sa podučja Mjesne zajednice Borike, čija teritorija se prostire od Sjemeća do Rađeića i Tatinice i Starog Broda do Zagajeva i drugih sela koja graniče sa opštinom Sokolac.

Takmičenje za izbor najljepšeg slavskog kolača, koje iz godine u godinu izziva sve veće interesovanje, održaće se i ove. Nosilac akivnosti je Opštinska turistička orgnizacija i svi zintedresovni mogu se njjima obrtiti.

Nakon toga slijedi vrijeme sporta i tradicionalno narono veselje. Biće tu fudbala, atletike u vidu skoka u dalj i vis, bacanja kugle i kamena s ramena, navlačenja konopca , pješačkih i konjskih trka bosansko-brdskih i konja arapsk pasmine. Pobjednici u svim disciplinsma biće novčno nagrađeni, a narodno veselje podržavaće poznta estradna imena narodne muzike.