Iliindan na Borikama – Za svakog po nešto [FOTO]

Teks: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 02. avgusta 2021. 058.ba

ROGATICA – Nije bilo mnogo davno kada se na tradicionalni narodni vašar o Ilindnu na Borikama dolazilo pješke ili na konjima iz sela prostranog boričkog platoa ili sa podučja opštine Han-Pijesak, Višegrad, Sokolac, Goražde pa i Pale, jer je ovo bio jedan od najvećih regionalnih vjerskih skupova naroda sa Devetaka, Romanije, Gornjegpodrinja i bio uvijek susret za nezaborav i uz obavezno doviđenja dogodine.

Dolazili su i brojni Boričani koji žive diljem bijelog svijeta da se makar jednom godišnje vide sa rodbinom, prijatljima i poznanicima. Sa svih strana orila se grlena pjesma momaka i djevojaka „Oj Boriko ne bih te volio (voljela) da se nisam u tebi rodio (rodila“).

Danas, na Svetog Iliju, ljeta gospodnjeg 2021. nije bilo tih pjesama, a vašar je održan. Boričani i njihovi gosti ne dolaze više pješice i sa konjima. Nema ni pjesama na starogorski, sočički ili han-pjesački način. Momci i djevojke sada dolaze u luksuznim vozilima različitih vrsta, veličina i jačina. Što je četverotočkaš „bjesniji“ i skuplji, to je rejting vlasnika veći.

I pored toga što su Borike sa okolinom dušu dale za sve vrste skupova i posebno parkirnje vozila, prostor ove goine namijenjen za parkiranje jedva je primio sve koji su došli da se „vide“ na Borikama i pomole Bogu u ovdašnjoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. U nekim dijelovima dana sticao se utisak da je više vozila nego naroda na vašaru koji je kao i svako drugo sličano okupljanje naroda nudio svega, svašta i za svakoga od djece do stogodišnjaka. Pošto je i danas peklo boričko sunce mnogi su se pokušali rashlađiti čašama piva, a bilo je i onih koji su se „hladili“ čašicom domaće mučenice od šljiva, krušaka ili jabuka, a oni „modrnji“ kornetom sladolda ili nekog obojenog pića.

Sabor na Borikama imao je i svoj oficijelni dio koji je poržan iz opšinskog budžeta. Počelo je bogosluženjem u ovdašnjoj crkvi koga je vodio mladi borički paroh Dragan Jović, svetom liijom i polagnjm vijnaca na Spomen-obilježje koje neposredno uz sveti hram čuva sjećnje na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata sa područja Mjesne zajednice Borike.

Obavljen je izbor i proglašenje najljepšeg slavskog kolača, tradicionalne manifestacije koja se održava uz Ilindanski sabor. U konkurenciji je bilo 20 kolača. Za najljepši proglašen je kolač koga je izložila Milica Despotović, koju je Opštinska turisička organizacija nagradila sa 200 maraka. Drugo mjesto i nagrada od 150 maraka pripalo je kolaču domaćice Branke Sorak i treće Sonje Karišik, koja je nagrađena sa 100 mraka.

Traducionalno, i ove godine, nisu izostala ni brojna sportska takmičenja. Najuspješniji su novčano nagrađeni iz fonda koga je obezbijedila Opšinska uprava na čelu sa načelnikom Milordom Jagodićem.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: