Promovisana knjiga „Rođeni da vječno žive“

19.08.2021.

UZ PREOBRAŽENJSKE SVEČANOSTI U ROGATICI

ROGATICA – Jedna od značajnijih i zapaženijih manifestacija koje su ove godine upriličene povodom krsne slave i Dana opštine Rogatica Preobraženja Gospodnjeg, bila je promocija knjige Milanka Čobovića „Rođeni da vječno žive“ koja je ovih dana sa podnaslovom „Spomnica ssrajevsko-romanijskim dobrovoljcima u Velikom ratu“ izašla u izdnju Narodne biblioteke u Palama.

Radi se, rečeno je na promociji, koju je upriličio Centar za kulturfu i sport „Radenko Mišević“ u Rogatici, o kapitalnom djelu na skoro 600 stranica u kome se po prvi put obrađivane teme koje ranije nikad zvanično nisu obrađivane na tako detaljan i studiozan način.

O tome recenzent knjige profesor doktor Draga Mastilović kaže:

„Rukopis je podijeljen na Uvod i šest poglavlja. Prvo (ujedno i centralno) poglavlje posvećeno je biografijama 2.121 solunskih i ostalih dobrovoljca sa područja sarajevsko-romanijske regije, posebno bivšeg sreza Rogatica u kome su uz sadašnju rogatičku opštinu bili i dijelovi više susjednih opština Sokolac, Pale, Han-Pijesak i Višegrad, koji su na strani Srbije učestvovali u Velikom ratu, a dosta ih je bilo i u balkanskim ratovima“ i za to uz posebnu Spomenicu dobili nagradu u državnoj zemlji (dobrovoljština) ili u novcu u visinmi do 50.000 dinara.

U knjizi su i podaci za 51 lice sa ovih prostora koje je bilo član ili se dovodilo u vezu sa slobodarsko ujediniteljskim orgnizacijama Mlada Bosna i Narodna odbrana i te svoje veze su platili tako što su prošli kroz surove logore i druge austrougarske kazamate ili glavom.

U drugom poglavlju, kazuje profesor Mastilović, pobrojana su imena lica sa ovih prostora, njih 1.112, koja su stradala u nekom od austrougarskih logora.

Slijedi i treće poglavlje sa imenima i prezimenima 309 lica stradalih od šuckora, žandarma ili pripanika austrougrsk vojske.

U četvrtom poglavlju data su imena 557 lica koja su kao pripadnici austrougarske vojske poginuli na nekom od ratišta, dok se peto poglavlje odnosi na imena 907 ljudi koji su kao austrougarski vojnici ranjeni ili su zarobljeni, a za njihovu sudbinu se pouzdano ništa ne zna.

Posljednje, šesto poglavlje, posvećeno je imenima 2.183 lica, kojima je okupaciona austrougarska vlast oduzela BH državljanstvo zbog toga što su napustili BiH i otišli zajedno sa srpsko-crnogorskom vojskom koja je na početku rata, pa sve od druge polovine oktobra 1914. bila stacioniran na romanijskom platou.

Rezimirajući svoje kazivanje profesor Mastilović je rekao: „Po svim tim osnovama, u ovaj rukopis po azbučnom redu upisano je 7.190 imena osoba sa osnovnim biografskim podacima propraćenim sa 452 fotografije“. Otuda i njegova poruka: „Ovaj rukopis ima i spomenički, i zahvalnički, i zadušni, i pokajničko-iskupiteljski karakter, i posvećen je jednom od najboljih naraštaja našeg naroda i da bi ga trbala imati svaka srpska porodica na Romaniji i iz Sarajeva, jer je po svemu sudeći iz svake od njih u balkanskim i Velikom ratu bio neko od njihovih predaka o čemu sadašnji naraštaji možda i ne znaju.

Za kraj još i ovo. Milanko Čobović rođen je prije 62 godine u selu Rusanovići, u opštini Rogatica. Živio je i radio na Palama gdje i sada provodi penzionerske dane.