Razvoj pčelarstva u Rogatici – Rojevi za početnike

08.08.2021.

ROGATICA – Sedam novih-starih pčelara u Rogatici, juče je dobilo po pet rojeva pčela, a novopečeni pčelari i paket neophodne pčelarske oprme.

Rezultat je to u martu prošle godine potpisanog sporazuma između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, Opštine Rogatica i Udruženja pčelra „Sat“ u Rogatici, koji su se obvezali da će u cilju razvoja pčelarstva na području opštine Rogatica u omjeru 50, 25 i 25 posto u narednih pet godina finansirati sve akcije koje se budu provodile.

Realizujući taj sporazum, uz podršku Međunaeodnog fonda za rzvoj IFAD, polovinom prošle godine 17 pčelara dobilo je podršku u vrijednosti od 20.000 maraka u kojoj je bilo po 5 košnica sa rojevima pčela, 30 pogača za prihranjivanje pčela i po 10 kilograma satnih osnova.

Ove, druge godine, realizacije tog sporazuma, u kojoj pčelarstvu i inače ne cvjetaju ruže, danas je 7 pčelara dobilo paket u kome je bilo po pet rojeva pčela sa košnicama i potrebnim pčelarskim priborom među kojim je vrcaljka meda, dimilica, potrebna zaštitna odjeća i jedna količina satnih osnova.

Jedan od dobitnika ovog paketa je i Ljiljana Šarenac, koja planira da pčelari u selu Sjeversko, reče da joj je ova podrška dobro došla i od velikog značaja za buduće bavljenje pčelarstvom makar kao hobijem.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović