U susret Preobraženju u Rogatici – Počele višednevne manifestacije

13.08.2021.

ROGATICA – Izložbom fotografija, proglašvnjem najljepše i dodjelom nagrada njuspješnijim sa tradicionalnog konkursa za najljepšu fotografiju sa područja opštine, juče.tj danas, 13.8. u Rogatici su počele višednevne (a može i sedmodnevne) manifestacije posvećene krsnoj slavi i Danu opštine Preobraženju Gospodnjem – 19.avgusta.

Na konkurs Opštinske turističke organizacije, koja ga je i realizovala, javilo se 24 kandidata sa 160 fotografija. Njljepšu, po ocjemo akademskog dizajnera Borisa Stanišića, reče direktor Turističke orgynizaci8je Predrag Ujić, poslala je Danijela Novakoić, pod šifrom „prošlost i budućnost“ i osvojila novčanu nagradu u iznosu od 150 maraka. Druga po ljepoti bila je fotografija pod šifrom: „krompiruša“ čiji je autor Miodrag Veselinović uz nagradu od 120 maraka i treća pod šifrom: „Pejzaž – Babljak“ Zdenka Brusina koja je nagrađena sa 100 maraka.

Nagrađene i još 24 ostalih najljepših fotografija odabrane su za izložbu, koju je otvorio načelnik opštine Milorad Jagodić i time ozvaničio počrtsk višednevnih mnifestacija uz krsnu slvu i Dan opštine Preobraženje Gospodnje, koju će zainteresovani narednih dana moći pogledati u prostorijama Turističke orgnizacije.

Večeras, povodom 101 godišnjice od rođenja akademika Radenka Miševića, znamenitog likovnog stvaraoca koji je rođen u Rogatici, u prisustvu većeg broja ljubitelja likovne umjetnosti, otvorena je izložba slika 13 likovnih stvrlaca iz Rogatice ili su na drugi način vezani za ovo mjesto, koji su se predstavili putem većeg broja različitog likovnog izražavanja kroz slike, crteže, grafike, sklupture i akvarale kojim akaemski i slikari kojim je slikarstvo hobi i lično zadovoljstvo i streme da bar donekle idu stopama svog znamenitog sugrađanina, koji je, kad god je imao priliku rado svraćao u rodni grad, reče organiztor ove kulturne manifestacije Danijela Novakovcić, akaemski slikar iz Rogatice.

Među umjenicima koji su izložili svoje radove na ovoj izložbi je i Dragiša – Drago Pečenica koji otvarajući izložbu reče da posljednjih 30 godina živi i stvara u Holandiji i poznat je po tome što je razvio takozvanu grebajuću tehniku sa većim brojem samostalnih i grupnih izložbi širom Holandije i Njemačke.

Na izložbi je, primijećena i grupa Rogatičana – Bošnjaka koji žive i stvaraju u Sarajevu. Među njima je mladi akademski slikar Vedad Kazić, kome je, kako reče, neobično drago što mu se pružila prilika da izloži nekoliko svojih radova u njegovoj Rogatici.