Podmlađivanje i osavremenjivanje Osnovne škole u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 20. септембра 2021. 058.ba

UTOPLJAVANJE ZA BOLJI ŽIVOT ZAPOSLENIH I ĐAKA

ROGATICA – U velikoj akciji „Hiljadu škola u BiH“ sedamdesetih godina prošlog vijeka u opštini Rogatica izgrađene su tri zgrade osnovnih škola. Radi se o potpuno novoj, i na novoj lokaciji osmogodišnje škole u Rogatici i seoskim školama u Pripečku i Okruglom, koja je proglašena spomen-školom u znak sjećanja na Prvu muslimansku četu Romanijskog partizanskog odreda iz rata 1941-1945.

Poslednji rat i zub vremena odnijeli su školu u Pripečku, a škola u Okruglom u poratnom periodu nije otvarana, jer nije imala kome. Ostala je i bez đaka i bez učitelja. Jedino je zgrada u Rogatici cijelo vrijeme radila kao centralna u opštini koja je u svojih oko 5000 kvadratnih metara korisnog prostora primala i do hiljau đaka koji su dolazili i iz sela gdje su nekada bile škole poput Mesića, Podgaja, Ziličine, Vragolova i škola sa područja Kozića i Osova.

Škola u Rogatici primala je i prima đake, ali i propadala zbog nemogućnosti redovnog tekućeg i investicionog održavanja koje je trajalo sve do posljednjih tri-četiri godine kada je u budžetu opštine i podršku resornog ministarstva i donacija počela rekonstrukcija i zamjena pojedinih dotrajalih dijelova zgrade, koja se, radi lakše orjentacije, djelila na malu i veliku školu.

U „maloj“ školi su učionice od prvih do petih razreda, a u „velikoj“ učionice i kabineti za učenike od šestog do zaključno sa devetim razredima, zbornica, fiskulturna sala i ostale prateće prostorije.

Idući po onoj „mic po mic“ u posljednje tri godine zgrada škole umjesto ravnog krova, koji se pokazao nepraktičan za ovo podneblje, dobila je novi na „dvije vode“ sa limenim krovo pokrivačem, zamijenjeni su oluci i slivnici, rekonstruisan veći broj učionica i kabineta, koji su opremljeni novim inventarom i savremenom opremom. Zamijenjeni su i savremeno opremljni mokri čvorovi i postavljena rasvjeta sa LED svjetiljkama uz ulaganje znatnih finansijskih sredstava. Primjera radi samo sanacija krova i mokrih čvorova koštala je 265.000 maraka. reče direktor Škole Milomir Draganić.

I na tome se nije stalo, dodao je on. Zahvaljujući podršci projekta „Unapređenje energetske efikasnosti“ koga finansijski podržava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) preko podprojekta ILDP, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske i razumjevanju Opštinske uprave na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, u našoj školi u toku su završni radovi na utopljavanju zgrade i oprvci nadstrešnice koja takoreći sa ulice vodi do ulaznih vrata u zgradu škole.

Oblagnje zgrade vrši se stiropolom koji je istovremeno i fasada na zgradi. Vrijednost radova je 193.000 maraka u čemu je UNDP obezbijedio 86.000, a ostalo Ministarstvo uprve i lokalne samouprave i opština Rogatica.

Realizacija ovog dijela projekta koji znači osavremenjavanja i podmlađivanja zgrade škole, što će uveliko popraviti i poboljšati život i rad posebno u zimskom periodu svih koji će, makar i na kratko u njoj boraviti, a da se ne govori o zaposlenim radnicima i oko 700 đaka, koliko ih trenutno imamo, naglasio je direktor Draganić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.