Zatražena informacija o rokovima gradnje puteva prema Šćepan Polju i Tjentištu

14.09.2021.

FOČA – Magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča nisu bezbjedni i njihovo katastrofalno stanje je najveći saobraćajni problem u ovoj opštini, istaknuto je na prvom sastanku novog saziva opštinskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Savjet, u čijem radu su, osim predstavnika lokalne uprave, policije i opštinskih ustanova, učestvovali i predstavnici republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja i javnog preduzeća “Putevi Srpske”, donio je zaključak kojim je od nadležnih institucija Republike Srpske i BiH zatražena informacija o tome dokle se stiglo sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom magistralnih puteva Foča – Šćepan Polje i Foča-Tjentište, te rekonstrukcijom regionalnog puta prema Čelebićima.

Savjet je izrazio nezadovoljstvo stanjem kompletne mreže magistralnih i regionalnih puteva, a od nadležnih je zatražio i da odgovore koji su rokovi završetka izgradnje i rekonstrukcije ovih dionica uz zahtjev da se putevi mnogo bolje održavaju u zimskom periodu.

U najlošijem stanju je magistralni put prema Šćepan Polju, za koji, istakli su predstavnici policije, strani turisti ne mogu da vjeruju da je riječ o magistrali koja povezuje Sarajevo i Podgoricu, te misle da su zalutali kada ih navigacija dovede do ove dionice.

Takođe, izuzetno opasna je i magistrala prema Tjentištu, sa brojnim krivinama, uskim i neravnim kolovozom, na kojoj je ovog ljeta zabilježen povećan broj udesa, kao i regionalni put prema Čelebićima, koji je većim dijelom makadamski, ocijenjeno je na sastanku.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je na sastanku konstatovano da je samo jedan magistralni pravac u dobrom stanju, a to je put prema Višegradu.

“Opet apelujemo na sve nivoe vlasti da ovi putevi moraju biti prioritet, da mi ne možemo da razvijamo opštinu u bilo kom segmentu, a naročito turizam, ako nemamo riješen problem regionalnih i magistralnih puteva”, naveo je Vukadinović.

On je dodao da je veliki saobraćajni problem i nedostatak parkinga u Foči.

“Planiramo u centru grada da napravimo centralno parkiralište i da u svakom kvartu pokušamo riješiti taj problem. Takođe, razmatrali smo i bezbjednost djece, a ideja je da za svako novorođenče obezbijedimo auto-sjedalicu, u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja. U narednim danima vidjećemo da li postoje sredstva za te namjene”, rekao je Vukadinović.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić istakao je da je loša putna mreža na području Foče veliki problem koji treba što prije rješavati.

“Mi moramo raditi na baznoj osnovi i preventivnim aktivnostima poboljšavati bezbjednost saobraćaja, a onda i na vertikalnoj osnovi prema institucijama Republike Srpske tražiti prolaze i kontakte gdje bi se na tom nivou rješavao problem obnove putne mreže”, naveo je Krunić.

Na sastanku Savjeta za bezbjednost istaknuto je da su i dalje neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola najčešći uzročnici udesa, te da je sve više vozača koji voze pod dejstvom opijata.

Takođe je rečeno da ta pojava nije nova, ali je brzorastuća, pa je tako policija na području opštine Foča u ovoj godini iz saobraćaja isključila 120 vozača koji su bili pod dejstvom droge, a među kojima je bilo i maloljetnika.