Malim fudbalom odmaraju od učenja, studentska rekreacija prerasla u klub

19.11.2021.

FOČA – Studentsko “bistrenje misli” igranjem lopte u sali, nakon sati napornog učenja, preraslo je u ozbiljnu sportsku priču.

Grad na obalama Drine i Ćehotine, zahvaljujući studentima entuzijastima, velikim zaljubljenicima u “najvažniju sporednu stvar na svijetu”, dobio je Klub malog fudbala “Medicinski fakultet Foča”.

Student Miloš Milivojević iz Nevesinja, član KMF „Medicinski fakultet Foča“priča da se ideja o osnivanju kluba javila prije pola godine.

“Prije svega radi drugarstva, da predstavimo Fakultet u što boljem svjetlu, da imamo neku aktivnost i da vidimo na šta će to da liči, da li možemo da igramo Drugu ligu Republike Srpske. Nije bila baš laka organizacija, ali malo, pomalo, uz pomoć dekana i drugih ljudi, organizovali smo termine, nabavili lopte”, kaže Milivojević.

Klub je registrovan u avgustu i takmičenje je počeo od Druge lige, grupa Jug.

“Treniramo već mjesec, ispiti su bili, prošli su rokovi, sada imamo malo više slobodnog vremena, tako da ćemo se malo više posvetiti fudbalu. S obzirom da studiramo medicinu, znamo koji je faktor fizička aktivnost i za psihičko i za fizičko i zdravlje, tako da je ovo vrlo pozitivna priča, sve u svemu”, ocjenjuje Milivojević.

Put do Hipokratove zakletve je izuzetno težak, zahtijeva dosta odricanja, pa budući ljekari moraju dobro da “zagriju stolicu”.

Ipak, kada se vrijeme organizuje na pravi način, sve se može stići.

“Odradimo predavanja, neko učenje tri, četiri, pet sati, termini za fudbal su obično u osam i deset uveče, tako da je lako kombinovati pred spavanje, stigne se sve”, navodi Milivojević.

On priča da im je cilj da u prvoj polusezoni odigraju što korektnije i da polako dižu igru na veći nivo do druge polusezone.

“Za sada nemamo neke velike ambicije, samo da potraje ova priča i da predstavimo naš fakultet i grad u što boljem svjetlu”.

Ekipu uglavnom, ali ne isključivo, čine studenti. Već na startu, pokazali su da su u takmičenje ušli veoma ozbiljno.

U prva tri kola Druge lige Jug ostvarili su dvije pobjede i jedan poraz.

Student Miloš Kulić iz Bijeljine, član KMF “Medicinski fakultet Foča”, kaže da su u timu studenti iz svih krajeva Republike Srpske.

“Iz Bijeljine, Zvornika, Trebinja, Nevesinja, Doboja, Lukavice i nekoliko njih iz Foče, od kojih nisu svi studenti. Trenutno imamo dvije pobjede i poraz i taj jedan poraz smo doživjeli u drugom kolu od ekipe Kalinovika, gdje smo išli bez nekoliko igrača zbog zdravstvenih problema”, kaže Kulić.

Već na narednom meču bili su u kompletnom sastavu i pokazali su kvalitet, savladavši sa 5:1 ekipu Ljubinja.

“Prethodno smo, u prvom kolu, dobili, takođe, velikog protivnika, ekipu “Tango” iz Istočnog Sarajeva sa 3:0. Bolji početak nismo mogli očekivati”, zadovoljan je Kulić.

Klub počiva na studentskom entuzijazmu i trajaće sve dok bude studenata koji vole sport, poručuju njegovi osnivači.

Vjeruju da će budućim generacijama svojih kolega sa fakulteta ostaviti dobar temelj i da će uz podršku dekanata i lokalne uprave, koju imaju od početka, klub iz sezone u sezonu bilježiti sve bolje rezultate.