Vlada Srpske odobrila Foči milion maraka za asfaltiranje lokalnih puteva

10.11.2021.

Asfaltiranje u Foči

FOČA – Vlada Republike Srpske odobrila je opštini Foča, iz programa pomoći lokalnim zajednicama, milion maraka za asfaltiranje lokalnih puteva.

Načelnik opštine Milan Vukadinović zahvalio se Vladi Srpske što je imala razumijevanje i što je prihvatila njihov projektni prijedlog.

On je napomenuo da je opština Foča teritorijalno jedna od najvećih u Srpskoj sa dugom mrežom lokalnih puteva.

„S obzirom da opština Foča ima više od 800 kilometara nekategorisanih, odnosno lokalnih puteva, smatrali smo da je to prioritet koji treba da riješimo. Naravno da i ostali putni pravci, magistralni i regionalni, moraju da se rješavaju i ja bih još jednom uputio apel „Putevima“ i Vladi Republike Srpske da povedemo računa o magistralnim i regionalnim putevima prema Šćepan Polju, Tjentištu i Čelebićima, jer su, zaista, u veoma lošem stanju“, istakao je Vukadinović.

On je precizirao da će ova sredstva od milion maraka opština iskoristiti za asfaltiranje putnih pravaca od centra opštine ka centrima mjesnih zajednica.

„Naravno, dio sredstava koji opština u budžetu izdvoji za narednu godinu dodatno ćemo iskoristiti da obuhvatimo još neke pravce“, naveo je Vukadinović.

On je napomenuo da su dodatne probleme u održavanju lokalne putne mreže uzrokovale posljednje vremenske nepogode, kada su nakon obilnih kiša bujični potoci i klizišta oštetili brojne pravce.

„Za saniranje posljedica nevremena biće potrebna dodatna sredstva, kako iz budžeta opštine, tako i od Vlade Republike Srpske, koja će, nadam se, imati razumijevanja“, istakao je Vukadinović.

Vlada Republike Srpske izdvojila je ukupno 27,8 miliona KM za investiranje u lokalne zajednice širom Srpske, a iznos koji je svaka opština mogla da dobije je od 100.000 KM do milion KM.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da je to program koji traje nekoliko mjeseci i da je bio otvoren javni poziv za lokalne zajednice koje su kandidovale svoje projekte.

On je naglasio da je veoma značajno da taj novac ne ide u budžete lokalnih zajednica, već Vlada uplaćuje sredstva direktno izvođaču radova.