Folkloristi „Stare Gore“ prigodnim programima ispratili staru godinu [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. decembra 2021. 058.ba

KONCERT I MASKEMBAL ZA SREĆNU 2022.

ROGATICA – Folklorni ansambl kao dio Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ u Rogatici, koje radi od polivine 2014. osnovni je nosilac aktivnosti čiji je jedini i osnovni cilj da sačuva posebno tradiciju Stare Gore kao kraja čije ime nosi.

Najviše to ostvaruje kroz igru i pjesmu ne zanemarujući ni ostalo kao što su različiti predmeti za rad i svakodnevni život, narodne nošnje, narodna kuhinja, narodne zdravice i ostalo što baštini narodna riznica ovoga kraja na obroncima Romanije i Devetaka pogotovo iz sela koja se ubrzano prazne odlaskom mladih za ljepšim životom, a neki kažu i za hljebom sa sedam kora, i starijih kojim životni časovnik otkucava posljednje sate, posebno od kako je u „posjetu“ došla pandemija virusa korona.

To je bio i povod da „Stara Gora“, intenzivno preko svojih članova, a njih je sve više posebno u folklornom ansamblu, koji okuplja omladinu od najmlađih do zrelih godina među kojima su ponajstariji članovi muške i ženske pjevačke grupe koji uvijek oduševljavaju bilo da pjevaju starogorske, sočičke ili pjesme ala Gučevo, Mesići i Goražde, a čuju se i romanijske i pjesme iz Sarajevskog polja ili Hercegovine. Ne rijetko se zapjeva i po koja iz Crne Gore, ljute Krajine i one koje asociraju na kolijevku srpstva – napaćeno Kosovo i Metohiju.

I u ovoj još uvijek pandemijskoj 2021, Starogorci nisu mirovali. Dali su nekoliko cjelovečernjih koncerata. Završni, godišnji, održan je 26. ovog mjeseca. Igralo su se kola iz Srbije, Kosova i Metohije, Stare Gore i Romanije…

„Tuš“ na 2021. U organizaciji folklorista „Stare Gore“ bio je u predzadnjim stare i za srećnu 2022. mini koncert sa više plesno-folklornih tačaka koje su izveli najmlađi članovi folklorne sekcije – prvi i drugi dječiji ansambl.

Pred, što je loše, manjim brojem gledalaca, jer su došle samo mame, i manji broj tata, da pogledaju svoje mezimice i mezimce, kako „igraju“ narodna kola ili plešu, a pošto su im pripremili i prigodne maske po sopstvenom izboru da se uvjere koliko su u tome uspjeli jer su na ovoj dječijoj reviji, koju je ocjenjivao poseban „stručni žiri“, ocjenjivane kreacije maski i opreme takmičara uz minimalne nagrade u vidu slatkiša i dječijih igračaka.

Za najbolje maske u kategoriji najmlađih odabrana je oprema „šeik“ u kojoj je improvizovnom pistom prošo mališa Nikola Ćebić. Njemu se pridružio kao „Bora Čorba“ Damjan Dragičević.

Drugu nagradu ponijele su u maski „Miki Maus“ Violeta Mitrović i Georgija Gluhović kao Elza, a treću „policajac“ Vidak Đurić i spajdermen Relja Brkić.

U kategoriji stariji dječaci i djevojčice, a bilo ih je kao i u prtednjoj kategoriji, po 12, prvcu nagradu ponijeli su „mađioničar“ Stefan Planojević i „Snežana“ Danica Vidaković. Drugu, kao Buba Mara, odnijela je Milica Vidaković i kao djeda mraz Vasilije Mitrović i treću „princeza“ Sara Rajak i „mačka“ Andrea Frganja.

Sve u svemu, veče za dječije pamćenje a starijim da izmišljaju kako da svoje junake i junakinje priprme za nove slične mnifestacije kojih bi, sudeći po interesu djece, moglo i trebalo biti više i češće i sa većim publicitetom prilikom održvanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: