Otvaranje izložbe Ivo Andrić: Povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade

iskra.co - 16. decembra 2021. 058.ba

ANDRIĆGRAD – Srpskom književniku Ivi Andriću je 10. decembra 1961. godine uručena Nobelova nagrada za književnost koju je primio na svečanosti u Stokholmu u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije.

U danima kada obilježavamo 60 godina od ovog značajnog događaja, Andrićev institut i Galerija Petra Lubarde dokumentarnom izložbom Ivo Andrić daje svoj doprinos očuvanju lika i djela jedinog srpskog pisca-laureata najvećeg svjetskog priznanja za književnost.

Izložbu koju Andrićevom instututu na prikaz ustupa Državni arhiv Srbije a koju su priredili Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Aleksandar Marković čine panoi koji su slikovno i tekstualno oblikovani tako da nas vraćaju u period koji je obilježio jugoslovensku književnost. Izložbena postavka hronološki prati period od kandidature za Nobelovu nagradu koju je priložio Savez književnika Jugoslavije, prikaz štampe prvih izdanja Andrićevih djela, vijest o dobijanju Nobelove nagrade, mnogobrojne Andrićeve intervijue kako za domaće tako i za međunarodne medije, put u Stokholm kao i svečanu ceremoniju dodjele Nobelove nagrade.

Otvaranje izložbe biće održano 17. decembra u 19 časova, a pored autora prisutnima će se obratiti i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.