Problemi stočara u Rogatici – Divlje zvijeri uzimaju danak

07.12.2021.

ROGATICA – Poljoprivrednici u Rogatici baš nemaju sreće. Jal ih biju teške zime, kasni mrazevi, kiše ili ekstremne ljetne suše kakva je bila ove godine, stigla ih je i nova nevolja. Predatori iz reda divljih životinja, posebno vukovi, a ne rijeto i medvjedi, uzimaju im danak u stolci.

Samo ove godine zaklali su im 19 ovaca i osmoro jagnjadi. Jednom junicom od preko dvije godine starosti „počastio“ se medvjed, dok su psi lutalice bili kobmni za dvije ovce, reče poljoprivredni inspektor u Opštinskoj upravi Ivan Razdoljac.

Finansijski gledano, naglasio je on, pričinjena šteta, koju je samo kod u AIP-u registrovanih gazdinstava utvrdila posebno formirana opštinska komisija u kojoj su kao obavezni članovi po jedan poljoprivbredni i veterinarski stručnjak, je blizu 10.000 maraka sa kojom ni jedan vlasnik stoke nije zadovoljan.

Najveću štetu od vukova pretrpio je ovih dana povratnik u svoje Koziće Nezim Omeragić, kome su, komisija je našla na licu mjesta, vukovi zaklali četiri ovce, a vlasnik je prijavio da mu nema još dvije i da su ih vukovi odnijeli i u njihovom šumskom staništu na miru pojeli. Komisija njegovu priču nije prihvatila i šteta za četiri unitene ovce mu je procijenjena na 823 maraka. Štetu od 728 maraka za uništene tri ovce imao je Radomir Ivanović iz Pedlja kod Borika. Samo za tri marke manje i opet za tri ovce bila je šteta kod Milorada Planojevića iz Mrkonjića, za uništeno četvoro jagnjadi Strahinji Nerić iz Plješevice šteta je procijenjena na 850 maraka.

Gordanu Vučaku i Miodragu Grujičiću iz Stare Gore za uništene dvije ovce, odnosno jednu ovcu i jedno jagnje, šteta je procijenjena na 418, odnosno 432 marake. Čedi Ćoriću iz Sjeverska vukovi su zaklali jednu ovcu i jedno jagnje uz pričinjenu štetu od 541 marku, a Amir Karga iz Žepe ostao je bez četiri ovce koje je medvjed uništio. Šteta je procijenjena na 1019 maraka, Medvjed je, ali u šumsko-privrednom području kojim gazduje ŠG „Sjemeć“, ubio dvogodišnju steonu junicu Željka Simića iz Džimrija u opštini Han-Pijesak. Šteta je procijenjena 1872 marke i, pošto se radi o medvjedu kao zaštićenoj divljači, ovu i štetu Čedu Miličeviću iz Ferizovića kome je medvjed uništio jednu ovcu sa štetom od 236 maraka, treba da zajednički nadoknade Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske u visini od 45 posto, ŠG „Sjemeć“, kao korisnik šumsko-privrednog područja 30, i opština Rogatica sa 25 posto. Jedan dio štete koju su vukovi nanijeli trebalo bi da snosi solidarno resorno ministarstvo preko agencije za agrarno plaćanje i lokalna zajednica, rekoše u opštini Rogatica.

Što se tiče štete koju su nanijeli psi lutalice, njena naknda i plaćanje niosu zakonski regulisani. Na načelniku opštine je da u cilju solidarnosti sa stočarima nađe načina za njenu makar simboličnu naknadu. Pošto to ide u sferu skromnih budžetskih mogućnosti i dobre volje, najbolje bi bilo da se povede više računa o smanjenju broja pasa lutalica. Eto posla za njihove vlasnike, lovačko društvo pa i zaštitare životinja.