SO-e Rogatica – Godina bez većih kapitalnih investicija

15.12.2021.

ROGATICA – Razmatranje i usvajanje programa rada načelnika opoštine za narednu 2022. godinu, rebalansa budžeta za ostatak 2021. I odluka o usvajanju budžeta opštine za iduću godinu, bili su danas, 15. decembra, u centru pažnje odbornika na rdovnoj sjednici Skupštine opštine.

Program rada načelnika u većini se oslonja na Strateški plan razvoja opštine za period 2018 – 2027. godina i osnovni pravci na kojim će raditi načelnik podijeljeni su na dva ključna. Na prvom mjestu je privredni i lokalni razvoj. Pri tome će se posebna pažnja posvetiti drvnoj industriji i podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća. Tu je i podrška projektima iz oblasti poljoprivrede kroz više različitih podsticaja u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Druga oblast na kojoj će načelnik posebno raditi je društveni razvoj. U skladu sa raspoloživim sredstvima pružaće se maksimalna podrška osavremenjavanju i opremanju školskih objekata u cilju poboljšanja obrazovnog procesa kroz nastavne, vannastavne druge aktivnosti.

Što se tiče kapitalnih investicija brojčano gledano njih nema puno, a pažnja načelnika biće usmjerenja prema zvršetku započete sportske dvorane i pripremama za izgradnju moderne i funkcionalne gradske tržnice koja bi se gradila na lokaciji postojeće „žitne“ pijace, izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove, uređenje šetališta duž obale rijeke Rakitnica prema naselju Plješevica i završetak uglavnom sitnijih projekata koji su ranije započeti.

Rebalansirani budžet opštine za 2021. Iznosi 7,800.000 maraka, a opštinski kolač za nardnu godinu, prema usvojenoj odluci, koncipiran je na 7.700.000 maraka, od čega će tekući rashodi odnijeti 6,2 miliona, izdaci za nefinansijsku imovinu 921.000, izdaci za otplatu dugova 392.000, ili za šest i više puta nego što su planirani u ovoj godini.

Na ovoj sjednici usvojeni su i programi rada i finansijski planovi javnih ustanova čiji je osnivač opština. Radi se o Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Centru za socijalni rad, Dječijem vrtiću „Bambi“, Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“, Centru za kulturu i sport „Radenko Mišević“ i Turističkoj organizaciji opštine. Za ove namjene iz budžeta opštine treba da se izdvoji 1,399.400 maraka, iako su neki korisnici ostali nezadovoljni onim što su dobili.

Za izdvajanje iz budžeta nisu bili zadooljni ni svi odbornici. Tako su odbornici iz kluba SDS-a amandmanima predložili da se povećaju sredstva za podršku poljoprivrednicima zbog enormnog povećanja cijena za kupovinu sjemena i vještačkog gnojiva uz proljećnu sjetvu idućeg proljeća, za subvenciju proizvođačima mlijeka bar do 10 pfeninga po litru i da se povećaju izdvajanja za Boračku organizaciju u opštini.

Prijedlozi su, rekao je predlagač budžeta, načelnik opštine Milorad Jagodić, su dobri i oprvdani, ali trenutno za to u budžetu nema mogućnosti. Zbog toga, rekao je on, prijedlozi su evidentirani i ako tokom godine bude sredstava, oni će biti uzeti u obzir kroz rebalans budžeta, što je i zakonska mogućnost.