Bogojavljenje u Rogatici – Osvećena vodica u kućama vjerenika

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. januara 2022. 058.ba

ROGATICA – Tradiucija je nastavljena. Veliki praznik Bogojavljenje obilježen je širom opštine Rogatica. Bogosluženja obavljena su u crkvi Svete Trojice u Rogatici, koje su služili sveštenici Novica Ćebić i Zoran Jerinić uz sasluženje umirovljenog prote Milorada Novakovića, i Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama koga je služio paroh borički Dragan Jović.

Nakon svetih liturgija i litija obavljeno je osvećenje Bogojavljenjske vodice, koju su kao svojevbrstan lijek ponijeli kućama brojni vjernici.

Pošto se, prema narodnom vjerovanju, Bogojavljenjska vodica nikad ne kvari, ona će nakon što se njome, na opštu radost, „pričeste“ ukućani tokom cijele godine služiti kao relikvija i lijek protiv raznih magija i nečistoća duha i tjela, ali i za praktičnu upotrebu za kuvanje hljeba i drugih narodnih jela.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.